Frank Darabontin vankilaelokuvassa Avain pakoon (1994) kaikki on lainaa, mutta hyvin tehtynä | 4K UHD

a

THE SHAWSHANK REDEMPTION
Yhdysvallat 1994

Ohjaus: Frank Darabont
Käsikirjoitus: Frank Darabont
Tuotanto: Niki Marvin
Pääosissa: Tim Robbins, Morgan Freeman

2 tuntia 22 minuuttia

Yhdysvallat 1940-luvulla. Pankkiiri Andy (Tim Robbins) on saanut tietää vaimonsa suhteesta vieraaseen mieheen ja päättänyt ampua molemmat, mutta tulee toisiin aatoksiin ja sammuu autoonsa. Kun vaimo ja tämän rakastaja seuraavana päivänä löytyvätkin ammuttuina, Andy on ensimmäinen ja viimeinen epäilty. Häkki heilahtaa ja Andy lähtee Shawshankin vankilaan suorittamaan elinkautista tuomiotaan. Pitkä ja hintelä mies ei tiedä mitään tällaisista paikoista ja tällaisista ihmisistä, mutta tulevat vuodet opettavat.

Frank Darabontin esikoiselokuva Avain pakoon (1994) kertoo Andyn tarinan elinkautistuomiota istuvan Redin (Morgan Freeman) silmin ja kertojaäänen kautta. Red on rauhallinen mies, murhasta tuomittu hänkin, mutta kaukana roistosta. Red järjestää vangeille pientä korvausta vastaan mitä tahansa ja Andykin on pian hänen asiakkaansa. Kaksikko alkaa ystävystyä, mutta tuumaileva Red ei tahdo päästä perille Andysta. Mikä tuo oikein on miehiään?

Koska kerrontatyyli on mainitunlainen, Tim Robbinsin tehtävänä on olla hieman yksitoikkoinen mies, jonka toimintaa ja tuntemuksia Morgan Freemanin verkkainen kertojaääni selvittää. Jälkiviisas kertojaääni ja useat kuvat, eritoten juoksu ojassa sateisena yönä, tuovat mieleen vanhat film noir -elokuvat, mutta väreissä ja laajakuvana. Roger Deakinsin loistavasti kuvaama elokuva on komea ja viimeisen päälle ammattilaisten työtä, mutta ei kovin persoonallinen tai yllätyksellinen toteutukseltaan saati sisällöltään. Stephen Kingin pienoisromaaniin pohjautuva käsikirjoitus on yhdistelmä vankilaelokuvien klassikoiden tapahtumia, tyyppikuvasta, juonta – ja kliseitä. Tärkein esikuva on ollut Don Siegelin ohjaama Pako Alcatrazista (1979), joka on jännitys- ja vankilaelokuvana parempi kuin Avain pakoon, joka taas on draamana parempi kuin Pako Alcatrazista. Avain pakoon -elokuvassa on vahva tunnelma, jonka eeppinen kerronta ja maltillinen rytmi tuovat mieleen Clint Eastwoodin Armottoman (1992). En ihmettelisi, jos se olisi ollut Darabontin toisena esikuvana.

1tahtea1tahtea1tahtea1tahtea


Warner Bros.:n tuore 4K-restauroitu versiossa on vahva filmillinen ilme ja kuvanlaatu on selvästi parempi kuin aikaisemmissa Blu-ray-tallenteissa.
 

Tallennejulkaisu:

Levittäjä: SF Studios / Warner Bros.
Kuvasuhde: 1,85:1, 2160 p, 24 fps
Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1
Tekstitys: suomi, ruotsi, ym.
Ikäraja: 16
Levyjä: 2 (UHD + BD)


Lisämateriaali: ohjaajan kommenttiraita, dokumentit Hope Springs Eternal: A Look Back at The Shawshank Redemption, Shawshank: The Redeeming Feature, The Sharktank Redemption sekä otteita kuvakäsikirjoituksesta ja kuvagalleria.


  dvd