Blu-ray-arvostelu: Gary Oldman, Armie Hammer ja Evangeline Lilly taistelevat opioideja vastaan Crisissa (2021)

a

CRISIS
Yhdysvallat 2021

Ohjaus: Nicholas Jarecki
Käsikirjoitus: Nicholas Jarecki
Tuotanto: Nicholas Jarecki, Cassian Elwes
Pääosissa: Gary Oldman, Armie Hammer, Evangeline Lilly

1 tunti 59 minuuttia

Richard Geren tähdittämän, yritysmaailmaan sijoittuvan laatudraaman Keinottelua (2012) ohjanneen ja käsikirjoittaneen Nicholas Jareckin toinen ohjaustyö Crisis edustaa ”probleemielokuvien” lajityyppiä. Tällaisiksi kutsuttiin Suomessa 1940-luvulla niitä kotimaisia elokuvia, joiden olemassaolon syynä oli valistaa kansalaisia, useimmiten kupasta. Crisisissa aiheena ovat opioidit, joihin liittyviä yliannostuskuolemia on ollut Yhdysvalloissa nyt useiden vuosien ajan noin 50 000 vuodessa. Jareckin elokuva ei kuitenkaan ole mikään Hannu Lemisen Tuhottu nuoruus (1947) tai Synnin jäljet (1948) vaan sanomalähtökohdastaan huolimatta täysiverinen elokuva – ja laatudraama, joskaan ei Keinottelun veroinen.

Crisis seuraa samanaikaisesti kolmea eri tarinalinjaa. Armie Hammer näyttelee huumepoliisia, joka on soluttautunut opioidikauppiaiden joukkoon ja samanaikaisesti yrittää auttaa narkomaanisiskonsa eroon aineista. Gary Oldman on yliopiston tiedemies, jonka laboratoriossa havaitaan uuden lääkevalmistajan opioidilääkkeen vaarallisuus lievinäkin yliannostuksina. Tiedemies saa vastaansa koulun johtokunnan, jolle lääkeyhtiön shekit merkitsevät enemmän kuin ihmishenget. Ja sitten on Evangeline Lillyn näyttelemä äiti, jonka teini-ikäinen poika kuolee hämärissä olosuhteissa opioidien yliannostukseeen. Äiti ei usko poikansa olleen narkomaani ja päättää ottaa asiasta selvää ja joutuu siten tekemisiin järjestäytyneen rikollisuuden kanssa.

Crisisin tapaisia kertomuksia on nähty paremminkin tehtynä ja Gary Oldmanin roolisuorituskin lipsuu tahattoman koomisuuden puolelle, mutta Nicholas Jareckin elokuvan viehätys on sen muilta osin laadukkaassa toteutuksessa. Se on tehokkaasti kerrottu ja elokuvalliselta toteutukseltaan ehkä persoonaton, mutta laadukas; ulkokuvia ja lokaatioita on paljon ja niitä on osattu hyödyntää.

1tahtea1tahtea1tahtea

 

Tallennejulkaisu:

Levittäjä: SF Studios / Universal Pictures
Kuvasuhde: 2,39:1, 1080 p, 24 fps
Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1
Tekstitys: suomi, ruotsi, ym.
Ikäraja: 16
Levyjä: 1

Katsottu ilman tekstitystä.

Lisämateriaali: dokumentti elokuvan teosta


  dvd