Himmetä ei muistot saa – Verhoevenin Total Recall – unohda tai kuole (1990) restauroituna | Blu-ray

totalrecall901still
Quaid (Arnold Schwarzenegger) ja vaimonsa (Sharon Stone). Kuva: StudioCanal

a

TOTAL RECALL
Yhdysvallat 1990

Ohjaus: Paul Verhoeven
Käsikirjoitus: Ronald Shusett, Dan O'Bannon, Gary Goldman
Tuotanto: Buzz Feitshans, Ronald Shusett
Pääosissa: Arnold Schwarzenegger, Sharon Stone, Rachel Ticotin

1 tunti 53 minuuttia

Paul Verhoevenin ohjaama Total Recall – unohda tai kuole (1990) oli monellakin tavalla merkki tulevasta. Philip K. Dickin novelliin pohjautuva scifi-toimintaelokuva viitoitti tietä suuren menestyksensä ansiosta tuleville saman lajityypin teoksille, joista silti harva pääsi toteutuksessaan yhtä korkealle tasolle, ainakaan mitä lavasteisiin tulee. Total Recallin maailma on upea ja sen harvalukuiset, mutta sitäkin hienommat digitaaliset tehosteet ovat kestäneet aikaa erinomaisen hyvin.

Verhoevenille ominaisesti Total Recallissa yhdistyvät toisaalta suuri vaivannäkö viimeistä detaljia myöden, mutta myöskin aivoton pocporn-viihde. Se ei kuvaa päähenkilönsä sielunelämää, siihen Arnold Schwarzeneggerilla ei riitä taitoja, joten vakavan sijaan se on humoristinen toimintaspektaakkeli.

Schwarzeneggerin näyttelemä Quaid elää tulevaisuuden maailmassa, jossa Mars on ihmisen tavoitettavissa ja ihmisten – ja mutanttien – asuttama helvetillisen punainen dystooppinen paikka, maailman viimeinen kolkka. Quaid näkee unia Marsista ja vieraasta naisesta. Quaidin vaimo (Sharon Stone) on viimeisen päälle upea ilmestys ja läsnä, mutta Quaidia unet kiehtovat niin paljon, että hän lähtee hankkimaan keinotekoista muistikuvaa sellaisia ihmisten aivokoppaan istuttavasta firmasta. Operaatiota seuraa komplikaatio, Quaidin muisti alkaa palata pätkittäin ja hän tajuaa olevansa todellisuudessa joku aivan muu kuin Quaid, mutta kuka, mikä ja miksi?

Total Recallissa on nasevia repliikkejä, hauskaa tulevaisuuden kuvitusta ja tahatonta huumoria Schwarzeneggerin jälkiäänitettyjen karjuntojen ja ähinöiden muodossa. Schwarzenegger matkaa elokuvassa planeetalta toiselle kulkien suurissa lavasterakennelmissa ja digitaalitehosteissa tavalla, joka riemastuttaa tänäkin päivänä. Total Recallissa on vielä selkeänä nähtävillä käsityöläisten taito, vaikka moderni teknologia onkin jo läsnä ja valmiina syrjäyttämään sen. Samanlaista elokuvan taikaa ei nykypäivän CGI-kuvin rakennetuista, studiossa vihreän kankaan edessä kuvatuista scifi-elokuvista löydy. 

Total Recall – unohda tai kuole täytti viime vuonna 30 vuotta ja samalla siitä julkaistiin StudioCanalin tuottama 4K-restauroitu versio, jonka Verhoeven on tarkistanut ja hyväksynyt. Ohjaaja ei onneksi ole muuttanut teostaan vaan näkyvimmät erot ovat yksinkertaisesti kuvanlaadussa ja lievissä määrin värimäärittelyssä; Marsin punasävyiset kuvat ovat nyt hieman kirkkaampia ja selkeämpiä kuin aikaisemmassa Blu-ray-tallenteessa.

Future Filmin julkaisema Blu-ray-tallenne käyttää tätä StudioCanalin 4K-restauroitua versiota ja näin ollen eroaa Universalin aiemmasta Blu-raysta. Kahdessa tai kolmessa synkässä kuvassa mustimmat alueet pikselöityvät kirkkaiden alueiden pysyessä selkeänä, mutta näiden ongelmakohtien yhteenlaskettu kesto on vain sekunteja ja muut tummat kuvat näyttävät oikein hyviltä.

 

1tahtea1tahtea1tahtea1tahtea

 

Tallennejulkaisu:

Levittäjä: Future Film, 4.6.2021
Kuvasuhde: 1,85:1, 1080 p, 24 fps
Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1, Dolby Digital 5.1
Tekstitys: suomi, ruotsi
Ikäraja: 16
Levyjä: 1

Katsottu ilman tekstitystä.

Lisämateriaali: tekstittämättöminä Verhoevenin ja Schwarzeneggerin kommenttiraita vuodelta 2001, Open Your Mind: Scoring Total Recall -dokumentti (21 min), Dreamers Within the Dream: Developing Total Recall -dokumentti vuodelta 2020 (8 min), Total Excess: How Carolco Changed Hollywood -dokumentti vuodelta 2020 (59 min), Total Recall: The Special Effects -dokumentti vuodelta 2012 (25 min), Imagining Total Recall -dokumentti vuodelta 2001 (31 min), The Making of Total Recall -dokumentti vuodelta 1990 (8 min), Rekall Virtual Vacations (2 min), Visions of Mars -dokumentti (6 min), kuvakäsikirjoitusvertailuja (7 min), restauroidun version traileri ja alkuperäinen traileri.


  dvd