Nicole Kidman ja Hugh Grant kliseisessä murhamysteerissä – arvostelussa The Undoing (2020), nyt Blu-rayllä

a

THE UNDOING
Yhdysvallat 2020

Ohjaus: Susanne Bier
Käsikirjoitus: David E. Kelley
Tuotanto: David E. Kelley
Pääosissa: Nicole Kidman, Hugh Grant

5 tuntia 35 minuuttia (4 jaksoa)

Siitä on vain vajaa vuosikymmen, kun tanskalainen Susanne Bier oli pohjoismaisen elokuvan kirkkaimpia ohjaajanimiä. Parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarilla palkittu Kosto (2010) ja sitä edeltänyt Häiden jälkeen (2006) olivat arvostelumenestyksiä pohjolan ulkopuolellakin. Sittemmin Bier on ajautunut tv-tuotantojen pariin, ensin Netflixille tehdyllä Bird Box -elokuvalla (2018) ja nyt HBO:n tuottamalla The Undoing -minisarjalla. The Undoing on täysin television estetiikalla, rytmillä ja kaavalla tehty teos, jossa on hyvin vähän elokuvallisuutta. 

Jean Hanff Korelitzin suomentamattomaan romaaniin pohjautuvan The Undoingin parhaat puolet ovat sen näyttelijöissä. Nicole Kidman näyttelee rikasta newyorkilaista psykiatria Gracea, joka elää upporikkaan erikoislääkärimiehensä Jonathanin (Hugh Grant) kanssa laveaa elämää. On kaupunkiasunnot ja suuret rantahuvilat. Gracen isä (Donald Sutherland) on vielä rikkaampi, varsinainen kroisos, joka puhuu silmäkulma kosteana tyttärensä ylpeydestä: tämä ei koskaan huoli isältään rahaa tai muutakaan apua. No, tokkopa Grace on itse koulujaan maksanut tai syntynyt puulusikka suussaan. Gracen isän tehtävänä on nostattaa Gracea jollekin jalustalle, mutta motiivia voi vain arvailla.

Gracen elämä suistuu raiteiltaan, kun Jonathan etsintäkuulutetaan nuoren naisen raa'asta murhasta epäiltynä. Grace on varma miehensä syyttömyydestä, kunnes sitten käy ilmi, että tämä on elänyt kaksoiselämää ja pettänyt Gracea jo pidemmän aikaa. Mikä lopulta on totta, mikä Jonathan on miehiään ja onko hän syyllinen murhaan?

Alkaa tuntua siltä kuin olisi rikkinäinen levy, mutta senkin uhalla on todettava: The Undoing on pitkälti pilattu venyttämällä se tv-sarjan mittaiseksi. Tyypillinen, jopa kliseinen tarina ja juoni ei yllätä, mutta se olisi saattanut olla iskevämpi elokuvana kuin viisi- ja puolituntisena sarjana.

1tahtea1tahtea1tahtea

 

Tallennejulkaisu:

Levittäjä: SF Studios / Warner Bros.
Kuvasuhde: 2,00:1, 24 fps, 1080 p
Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1
Tekstitys: suomi, ruotsi, norja, tanska
Ikäraja: 16
Levyjä: 2 (BD-50)

Katsottu ilman tekstitystä.

Lisämateriaali: muutama lyhyt dokumentti sarjan teosta.


 dvd