DVD-arvostelu: Blue Jean Cop ja Molokai julkaistiin taas 4:3-versioina

a

SHAKEDOWN
Yhdysvallat 1988

Ohjaus: James Glickenhaus
Käsikirjoitus: James Glickenhaus
Tuotanto: J. Boyce Harman Jr.
Pääosissa: Peter Wellers, Sam Elliott

1 tunti 33 minuuttia

Ruotsalaiselta Majeng Medialta ilmestyy lähiviikkoina kourallinen katalogielokuvien tallennejulkaisuja, joista osa tulee Suomessakin kauppojen hyllyille. Kaksi ensimmäistä näistä on melkoisia pettymyksiä: James Glickenhausin ohjaama Blue Jean Cop – farkkukyttä (1989) ja Paul Coxin Molokai – isä Damienin tarina (1999) ovat kirjaimellisesti uusintapainoksia vanhoista julkaisuista.

Molempien kuvanlaatu on heikko ja kummassakin kuvasuhde on 1,33:1. Super-35-menetelmällä kuvatun Molokain oikea kuvasuhde on 2,35:1 (joka DVD:n takakannessakin virheellisesti mainitaan), mutta levyllä on katselukelvoton pan & scan -versio. Blue Jean Copin tilanne ei ole niin paha: elokuva on kuvattu academy-kuvasuhteella (1,37:1) ja se on DVD:llä tuosta vain aavistuksen rajattuna 1,33:1-versiona open matte -tyyliin. Kuten oheiset esimerkkikuvat osoittavat, niin esimerkiksi VLC Media Playerin crop-toiminnolla kuvan saa muutamalla painalluksella rajattua liki identtiseksi yhdysvaltalaisen Blu-rayn kanssa. Muilta osin kuva on heikkolaatuinen ja ilmiselvästi vanhasta videomasterista tehty.

 bluejeancop1still
Majeng Median DVD sellaisenaan (1,33:1).

bluejeancop3still
Shout Factoryn yhdysvaltalainen Blu-ray (1,85:1).

bluejeancop2still
Majeng Median DVD, kun sen kuva on rajattu VLC Media Playerilla automaattisesti 1,85:1-kuvasuhteeseen.

Molokai jää pan & scan -kuvasta johtuen katsomatta, mutta Blue Jean Cop – farkkukytän sentään kehtasi katsoa heikon ääniraidan säestämänä. Kyseessä on tavanomaista b-luokan poliisielokuvaa paremmin ja suuremmalla budjetilla toteutettu filmi, jossa Peter Wellerin näyttelemä syyttäjä ja Sam Elliottin näyttelemä tavallista coolimpi ”farkkukyttä” aikovat kiikuttaa korruptoituneet poliisit telkien taakse. Teloittajan (1980) ja Peitenimi: Soldierin (1982) ohjannut James Glickenhaus ei ole kaksinen elokuvantekijä, mutta vaikka Blue Jean Cop muilta osin onkin hengetön, niin toimintakohtaukset ovat hyviä.

 

Seuraavana Majeng Median kataloginimikkeistä julkaisvuorossa on kolme Arnold Schwarzeneggerin komediaa, Identtiset kaksoset (1988), Lastentarhan kyttä (1990) ja Junior (1994), joihin perehdytään paremmin sitten, kun arvostelukappaleita on saatavilla. Nuo kaikki kolme elokuvaa on julkaistu nyt myös Blu-ray-tallenteina, mutta niitä ei ainakaan toistaiseksi myydä suomalaisissa kaupoissa vaan ainoastaan verkossa. DVD-tallenteilla puolestaan on suomalainen maahantuoja.

 

Tallennejulkaisu (Blue Jean Cop – farkkukyttä):

Levittäjä: Majeng Media / VLMedia, 2021
Kuvasuhde: 1,33:1 "open matte" (alkuperäinen 1,85:1)
Ääni: Dolby Digital 2.0
Tekstitys: suomi, ruotsi, norja, tanska
Levyjä: 1 kpl
Aluekoodi: B
Ikäraja: 16

Lisämateriaali: pari traileria

Elokuva katsottu ilman tekstitystä.

 dvd