Blu-ray-arvostelu: The New Mutants (2020) on lattea päätös X-Men-elokuvasarjalle

a

THE NEW MUTANTS
Yhdysvallat 2020

Ohjaus: Josh Boone
Käsikirjoitus: Josh Boone, Knate Lee
Tuotanto: Simon Kinberg, Lauren Shuler Donner, Karen Rosefelt
Pääosissa: Anya Taylor-Joy, Blu Hunt, Alice Braga

1 tunti 34 minuuttia

X-Men-elokuvat olivat pitkään sarjakuvafilmatisointien parhaimmistoa, mutta viimeiset kaksi osaa ovat liki katselukelvottomia. Tuottaja Simon Kinbergin ohjaaman X-Men: Dark Phoenixin (2019) tapaan Josh Boonen ohjaama The New Mutants (2020) on tylsä kokoelma menetettyjä mahdollisuuksia ja esimerkki siitä, miten elokuvastudio voi pilata oman tuotteensa.

Boonen elokuva seuraa teini-ikäisiä mutantteja, jotka yksi toisensa jälkeen löytävät itsensä suljetusta sairaalasta ja sen ainoan työntekijän, tohtori Reyesin (Alice Braga), vastaanotolta. Talon viimeisin tulokas on intiaanityttö Moonstone (Blu Hunt), joka on menettänyt isänsä ja koko tuttavapiirinsä reservaatin tulipalossa. Nyt Moonstone yrittää sopeutua elämään vankilamielisairaalalta tuntuvassa talossa, jonka harvalukuiseen asukas- ja potilasjoukkoon mahtuu myös Moonstonen uusi arkkivihollinen, Illyana Rasputin (Anya Taylor-Joy).

The New Mutantsista puuttuu sisältö ja toimiva rytmi, se on loputon sarja kliseitä ja edeltäjiään toistavia kohtauksia. Tarinaa ei ole nimeksikään eikä yksinkertainen juoni – uusi tulokas, sisäänpääsy ryhmään ja yhteinen taistelu pahaa vastaan – tarjoa mitään yllättävää tai jännittävää. Silti suurin ongelma ei ole sisällöttömyys vaan luvattoman heikko toteutus. Kuva on sävykäs ja kaunis katsella, kameran takana on erittäin taitava ja kokenut Peter Deming, mutta ohjaaja on kokematon. Nelikymppinen Boone on ohjannut aiemmin vain kaksi romanttista teinidraamaa, eikä hän The New Mutantsin perusteella osaa rakentaa jännitystä tai jännitteitä, jollaisia kauhuelokuvassa pitäisi olla. Ja todellakin, The New Mutantsin on tarkoitus olla kauhuelokuva ja sukasta tehdyn käsinuken välityksellä puhuvan teinitytön pitäisi olla karmiva, ei banaali.

Jännityksen lisäksi The New Mutantsista puuttuvat kirosanat, seksi ja lähes kokonaan väkivaltakin, mitä teinikauhuelokuvissa yleensä on totuttu näkemään. Vaarallisen ja pelottavan kauhukertomuksen sijaan elokuva on kuin esiteineille suunnatun tv-sarjan jakso.

Elokuvalle suomessa lätkäisty K16-ikäraja on naurettavan korkea, mutta varmaan hyvää mainosta.


1tahtea

 

Tallennejulkaisu:

Levittäjä: Disney (Fox), 2021
Kuvasuhde: 1,85:1, 1080 p
Ääni: DTS-HD Master Audio 7.1
Tekstitys: suomi, ruotsi, norja, tanska
Ikäraja: 16

Lisämateriaali: ohjaajan kommenttiraita, poistettuja kohtauksia ja muutama dokumentti elokuvan teosta.

Elokuva katsottu ilman tekstitystä.

 dvd