Blu-ray-arvostelu: Tom Courtenay ja Gemma Arterton pelastavat, minkä voivat kehnossa Kesämaassa (2020)

a

SUMMERLAND
Iso-Britannia 2020

Ohjaus: Jessica Swale
Käsikirjoitus: Jessica Swale
Tuotanto: Guy Heeley, Adrian Sturges
Pääosissa: Gemma Arterton, Gugu Mbatha-Raw, Lucas Bond

1 tunti 39 minuuttia

Näytelmäkirjailija Jessica Swalen esikoisohjaus Kesämaa kertoo rakkauteen pettyneestä ja erakoituneesta Alicesta (Gemma Arterton), joka joutuu ottamaan hoidokikseen kaupungista pommituksia pakoon lähetetyn koulupojan Frankin (Lucas Bond). Yhtä nopeasti kuin äksyilevän Alicen kuori alkaa murtua, katsojalle kerrotaan takaumien kautta syy Alicen katkeruuteen: hän rakastui 1920-luvulla Veraan (Gugu Mbatha-Raw), joka valitsi mieluummin sosiaalisesti hyväksyttävämmän miespuolison kuin hänet. Veralle oman lapsen saaminen oli kaikki kaikessa.

Josie Rourken ohjaaman Kahden kuningattaren (2018) tapaan Kesämaahan on otettu mukaan mustaihoisia roolihahmoja aikaan ja paikkaan, missä näitä ei todellisuudessa ollut. Kesämaassa Alicen rakastettu Vera on 1920-luvun Englannissa hulppeaa elämää elävä mustaihoinen nainen, johon ei kohdistunut minkäänlaista rasismia – mahdoton yhdistelmä, etenkin, kun koko Britannissa oli tuolloin arviolta vain parikymmentätuhatta ei-valkoihoista ihmistä. Tietenkään nämä harvat mustaihoiset tai intialaiset eivät eläneet hulppeaa elämää. Rotusyrjintää ja ennakkoluuloja he kokivat varmasti aivan tarpeeksi.

On mahdotonta ymmärtää, ketä Kesämaan ohjaaja-käsikirjoittajan tekemän ratkaisun pitäisi palvella. 1940-luvun epookkina se antaa ajasta väärän kuvan ja helposti nuoremmalle katsojalle sellaisen käsityksen, ettei mitään rotuerottelua koskaan ollutkaan. Sama pätee Kaksi kuningatarta -elokuvaan, jossa 1500-luvun Englannin hovissa on mustaihoisia aristokraatteja. Ja miten paljon parempi elokuva Kesämaa olisikin ollut, mikäli Veran roolihahmon elämänpiiri ja asema yhteiskunnassa olisi vastannut sen ajan vähemmistöjen todellisuutta?

Kesämaan romanttinen tarina on kliseinen ja kulunut, mutta Arterton tekee kelpo suorituksen pääosassa. Verraton Tom Courtenay tuo koulun ymmärtäväisen rehtorin roolissa elokuvaan kaivattavaa aitoutta, lämpöä ja hauskuutta. Lisäksi Kesämaa ansaitsee kehut kuvauksestaan, josta on vastuussa Ben Wheatleyn luottokuvaaja Laurie Rose.

 
1tahtea1tahtea

 

Tallennejulkaisu:

Levittäjä: MisLabel, 1/2020
Kuvasuhde: 2,39:1, 24 fps 1080 p
Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1
Tekstitys: suomi, ruotsi, norja, tanska
Ikäraja: 7

Lisämateriaali: ei lisämateriaalia

Elokuva katsottu ilman tekstitystä.


 dvd