DVD-arvostelu: Parasiten ohjaajan tosipohjaisessa Memories of Murderissa (2003) jahdataan sarjamurhaajaa

pakonewyorkista3still
Jae-ho Song ja ohjaaja Bong Joon-ho Memories of Murderin kuvauksissa. Kuva: Future Film

a

SALINUI CHUEOK
Korean tasavalta 2003

Ohjaus: Bong Joon-ho
Käsikirjoitus: Bong Joon-ho, Shim Sung-Bo
Tuotanto: Tcha Sung-Jai
Pääosissa: Song Kang-Ho, Kim Sang-Kyung, Park Hae-Il

2 tuntia 6 minuuttia

Kun Bong Joon-hon läpimurtoelokuva Memories of Murder (2003) valmistui, siinä kuvattu murhien sarja oli vielä selvittämättä. 1980- ja 1990-lukujen taitteessa Korean tasavallan maaseudulla kymmenen nuorta naista raiskattiin ja murhattiin pitkälti samaa kaavaa noudattaen. Oli selvää, että tekojen takana oli yksi ja sama mies, mutta tämän henkilöllisyyden selvittäminen osoittautui liki mahdottomaksi tehtäväksi.

Memories of Murder on tietysti fiktiota, mutta murhaan liittyvät yksityiskohdat noudattavat pääpiirteissään totuutta. Bong Joon-hon itsensä kirjoittaman elokuvan pääosassa on kaksi poliisimiestä, toistensa vastakohdat. Murhien tapahtumapaikkana toimivan pikkukaupungin etsivä Park (Kang-ho Song) on narsistinen ja toimintatavoiltaan moraaliton. Yhdessä vielä tyhmemmän työparinsa (Roe-ha Kim) kanssa Park saa syyttömät tunnustamaan pahoinpitelemällä ja kiduttamalla näitä tarpeeksi pitkään. Murhasarjan kohdalla se ei riitä, on löydettävä oikea syyllinen, ja siksi paikalle saapuu etsivä Seo (Kim Sang-kyung) suoraan maan pääkaupungista.

Pikkukaupungin ja suurkaupungin kytät eivät ole toistensa kimpussa, sillä Seo on rauhallinen ja pohdiskeleva tyyppi, jota Parkin provosointi ja selvä ärsyyntyminen ei haittaa. Park pitää käytännössä yksin huolen siitä, että yhteen hiileen puhaltamisen sijaan etsivien aikaa tuhlaantuu kukkoiluun ja keskinäiseen kilpailuun. Park haluaa olla ihailemansa elokuvien ja tv-sarjojen superetsivä, joka näkee syyllisyyden katsomalla epäiltyä silmiin.

Murhien lisääntyessä ja uhrien kasaantuessa sekä Parkin että Seon usko oikeuteen ja omaan itseensä joutuu koetukselle. Memories of Murder onkin ensisijaisesti elokuva siitä, miten toivottomalta tuntuva sarjamurhaajajahti vaikuttaa ratkaisua etsivien poliisimiesten psyykeeseen.

Vaikka Memories of Murder on murhamysteerin ympärille rakennettu rikosdraama, se ei ole jännityselokuva. Bong Joon-ho kertoo tarinan tämänkaltaiselle roolihahmovetoiselle draamaelokuvalle ominaisella rytmillä. Vastapainona vakaville teemoille on runsas huumori, jota kumpuaa eritoten Parkin lapsellisuudesta ja poliisiaseman sekavasta arjesta. Elokuvan loppupuolella huumori jää pois sitä mukaa kuin Park alkaa vakavoitua.

Kyttäyskeikat sateisina öinä riisipeltojen kupeessa ovat tunnelmallisia, samoin istuskelut rähjäisen poliisiaseman sisätiloissa. Bong Joon-ho suosii klassisia kompositioita, joissa useampi näyttelijä on jatkuvasti samassa kuvassa. Värit ovat tarkoituksellisen latteita eikä auringossa kylpeviä päiviä ole lainkaan, sillä sarjamurhaajajahti on synkkää. Korealainen maalaismaisema mörskineen on eksoottinen tapahtumapaikka länsimaiselle katsojalle.


1tahtea1tahtea1tahtea1tahtea

Tallennejulkaisu:

Levittäjä: Future Film, 19.2.2021
Kuvasuhde: 1,85:1
Ääni: Dolby Digital 5.1
Tekstitys: suomi, ruotsi
Ikäraja: 16

Lisämateriaali: ei lisämateriaalia

4K-restauroidun masterin pohjalta tehty uusi DVD-tallenne

Vain DVD-tallenne.

 dvd