Grönlantiin maailmanloppua pakoon – arvostelussa Greenland (2020)

a

GREENLAND
Yhdysvallat 2020

Ohjaus: Ric Roman Waugh
Käsikirjoitus: Chris Sparling
Tuotanto: Alan Siegel, Gerard Butler, ym.
Pääosissa: Gerald Butler, Morena Baccarin, Roger Dale Flloyd

1 tunti 59 minuuttia

Kolme vuotta sitten Gerard Butler taisteli maailmanloppua vastaan Geostormissa (2017), jossa tuhon aiheuttaa maapallon ilmastoa hallitseva satelliittijärjestelmä. Tämänvuotisessa Greenlandissa ollaan sentään hieman uskottavammalla linjalla, sillä nyt maailmanloppu tulee komeetan muodossa.

Butlerin näyttelemä rakennusinsinööri John elää asumuserossa vaimostaan (Morena Baccarin), jonka luona parin kouluikäinen poika (Roger Dale Floyd) asuu. Mies palaa vaimonsa luokse yrittämään sovintoa ja viettämään iltaa yhteisten ystävien kanssa, koko porukan seuratessa samanaikaisesti televisiosta komeetan matkaa ohi maapallon. Kaikkien laskelmien vastaisesti komeetta ei ohitakaan maapalloa vaan tulee iskeytymään siihen osissa ja tuhoamaan elämän koko planeetalta. Onneksi Yhdysvaltain hallinto on kehittänyt suunnitelman maailmanlopun varalle ja John saa tietää tulleensa perheineen valituksi evakuointiohjelmaan. Turvaan vievä lentokone suuntaa kohti Grönlantia, mutta maailmanlopun sorron keskellä jopa lentokentälle pääseminen alkaa tuntua ylivoimaisen vaikealta.

Roolihahmojen typeryys ja epäloogisuus on tässä elokuvassa omaa luokkaansa. Sen enempää juonesta paljastamatta voi vaan ihmetellä, miten kouluikäinen poika ei osaa itse irrottaa turvavyötään ja poistua paikallaan olevasta autosta vaaratilanteessa, josta poispääsy on vain tuosta poistumisesta kiinni. Tämän elokuvan maailmassa ei siis ole älyllistä elämää edes ennen maailmanloppua.

Yksiulotteiset ja hölmöt roolihahmot korostuvat, koska Ric Roman Waugh’n ohjaamassa Greenlandissa pääosassa eivät ole näyttävät toimintakohtaukset tai suuret erikoistehostejaksot. Visuaalisessa toteutuksessa noin muuten ei ole paljon kerrottavaa, se on ammattilaisten rutiinityötä vailla fantasiaa. Budjetti on ollut todella vaatimaton tämän lajityypin teokselle ja ehkä siksi koko elokuva keskittyy vain tähän yksinkertaiseen vastavoima-asetelmaan: Johnin ja hänen vaimonsa on päästävä kotoaan lentokentälle, keinolla millä hyvänsä. Osa matkaa mennään yhdestä, osa erikseen ja molempien etenemistä seurataan limittäin. Elokuvassa ei ole mitään muuta sisältöä, ei lihaa luitten ympärillä. Pääosassa on jatkuvasti tämä pienten ihmisten pakomatka vääjäämättömältä näyttävältä kuolemalta.


1tahtea1tahtea

Katsottu ilman tekstitystä.

 

Tallennejulkaisu:
Levittäjä: SF Studios, 14.12.2020
Kuvasuhde: 2,39:1
Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1
Tekstitys: suomi, ym.
Ikäraja: 16

Lisämateriaali: ei lisämateriaalia


dvd