Poikkeuksellisen elokuvallinen tv-elokuva – arvostelussa DVD:llä julkaistu Bad Education (2019)

a

BAD EDUCATION
Yhdysvallat 2019

Ohjaus: Cory Finley
Käsikirjoitus: Mike Makowsky
Tuotanto: Oren Moverman, Brian Kavanaugh-Jones, ym.
Pääosissa: Hugh Jackman, Allison Janney, Geraldine Viswanathan

1 tunti 44 minuuttia

Vuonna 2002 New Yorkin osavaltiossa paljastui laaja ja pitkän aikavälin kavallusten sarja, jossa Long Islandin koulupiirin ylitarkastaja ja tämän alainen kumpikin tahoillaan toisistaan tietämättä kavalsivat julkisia varoja. Koulupiiri ja sitä myöten veronmaksajat kärsivät miljoonien dollarien tappiot, mutta tapauksesta kertovassa Bad Education -elokuvassa rötösherrat ja -naiset eivät ole häikäilemättömiä rikollisia vaan säälittäviä hölmöjä.

Elokuvan pääosassa on Hugh Jackmanin näyttelemä ylitarkastaja Frank, joka on elänyt vuosikymmeniä kaksoiselämää: ulkonäöstään tarkka mies on asuu avoliitossa toisen miehen kanssa, mutta työpaikallaan hän esittää heteroa leskimiestä. Frank saa kuulla alaisensa, liiketoimintaa johtavan Pamin (Allison Janney) maksattaneen henkilökohtaisia laskujaan vuosien ajan koulupiirillä. Asian paljastumisesta järkyttynyt Pam lupaa hyvittää tekonsa, mutta tapaus on vain jäävuoren huippu. Koko totuus alkaa paljastua, kun high schoolin sisäiseen lehteen kirjoittava opiskelija (Geraldine Viswanathan) ryhtyy tutkimaan koulun arkistoja juttuaan varten. Hän saa selville laajamittaisen ja järjestelmällisen kavallusten sarjan, jossa syyllisiä on useampiakin.

Bad Education on kaukana televisioelokuvasta, vaikka se onkin kirjaimellisesti juuri sitä. Ohjaaja Cory Finley (Thoroughbreds) on keskittynyt työssään teoksen elokuvalliseen puoleen ja nykypäivänä erittäin poikkeuksellisesti saanut kuvata tv-elokuvansa 35 mm:n filmille ja vieläpä Super-35-formaatissa. Jälkituotannossa kuvaa ei ole siistitty mitenkään vaan naarmut ovat mukana ja kuvan ilme on pidetty hyvin filmimäisenä; DVD:n asettamat rajoitukset kuvanlaadulle estävät lähemmän tarkastelun. Joka tapauksessa aniharva tv-tuotanto näyttää yhtä hyvältä kuin tämä.

Muutamat seikat muistuttavat siitä, että Bad Education on tehty televisioon. Tarinankerronnallisesti se etenee liian paljon kylmät tosiseikat edellä ja molemmat päähenkilöt jäävät hyvin yksiulotteisiksi. Tapahtumat etenevät ja tositapahtumat paljastuvat eri ihmisten kautta, mutta niitä ei seurata yksittäisen roolihahmon näkökulmasta – Viswanathanin näyttelemä opiskelija ei ole elokuvan päähenkilö, vaikka ehkä onkin tarinan sankari. Katsojalla ei ole henkilöä, johon samastua eikä selkeää käsitystä siitä, miten totuus todella tuli ilmi.


1tahtea1tahtea1tahtea


Katsottu ilman tekstitystä.

Tallennejulkaisu:
Levittäjä: SF Studios
Kuvasuhde: 2,35:1
Ääni: Dolby Digital 5.1
Tekstitys: suomi, ym.
Ikäraja: 12

Lisämateriaali: kaksi dokumenttia

Tallenneformaatit: vain DVD

dvd