Maanpetturi yrittää pelastaa Tanskan natseilta – arvostelussa Blu-raylla julkaistava The Good Traitor (2020)

a

VORES MAND I AMERIKA
Tanska 2020

Ohjaus: Christina Rosendahl
Käsikirjoitus: Christina Rosendahl, Dunja Gry Jensen, Kristian Bang Foss
Tuotanto: Jonas Frederiksen
Pääosissa: Ulrich Thomsen, Denise Gough

1 tunti 55 minuuttia

Tanskalaiset jaksavat yllättää iloisesti. Christina Rosendahlin ohjaama The Good Traitor on pohjoismaalaisittain poikkeuksellinen sotaelokuva, sillä siinä ei näytetä ensimmäistäkään rintamakuvaa tai ammuta laukaustakaan vaan keskitytään politiikkaan. Äänessä eivät ole kenraalit ja marsalkat vaan Tanskan suurlähettiläs Henrik Kauffmann (Ulrich Thomsen), joka päättää pettää maansa ja samalla pelastaa sen.

Elokuva alkaa ennen kuin Tanska joutuu osalliseksi toiseen maailmansotaan. Washingtonissa siisteissä puvuissaan ja silkkilakanoissaan viihtyvä Kauffmann tietää sodan leviävän myös hänen kotimaahansa. Kun hetki sitten koittaa, hän osaa olla valmiina. Kauffmann ei aio antaa tukeaan Hitlerin ohjailemalle Tanskan hallitukselle vaan ilmoittautuu itsenäiseksi vapaan Tanskan kansan edustajaksi.

Kauffmann yrittää junailla isänmaalleen apua samalla, kun hän lämmittelee sammunutta romanssia vaimonsa (Denise Gough) sisaren (Zoe Tapper) kanssa. Rakkausjuoni tuntuu aluksi turhalta poukkoilulta itse asiasta, mutta elokuvan edetessä se saa yhä enemmän huomiota ja nousee vähintään yhtä tärkeäksi aiheeksi kuin Tanskan kohtalo. The Good Traitor on enemmän kylmäkiskoisten entispäivän hienohelmojen vispilänkauppaa kuin poliittista draamaa, mutta onneksi sentään jälkimmäistäkin. Tapahtumien kuvaaminen yksistään Kauffmannin näkökulmasta tarkoittaa sitä, ettei elokuvan sankarilla ole selkeätä vastavoimaa ja sen myötä paljon jää puuttumaan.

Kautta linjan hyvin näyteltyä, enemmän englannin- kuin tanskankielistä elokuvaa on ilo katsella. Louise McLaughlin on kuvannut elokuvan Super-16-formaatissa ja se näkyy kaikessa: kuvassa on rakeisuutta, minimaalisia naarmuja sekä kerrassaan upeat värit.

Elokuvan äänitehosteista eli foley-äänistä vastaa Heikki Kossi työryhmineen.


1tahtea1tahtea1tahtea

 

Tallennejulkaisu:
Levittäjä: SF Studios, 7.12.2020
Kuvasuhde: 1,66:1
Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1
Tekstitys: suomi, ym.
Ikäraja: 12

Lisämateriaali: muutamia tanskankielisiä haastatteluita ilman tekstityksiä.


dvd