Stephen Kingin kaupungissa tapahtuu kummia – arvostelussa Blu-raylla julkaistu Castle Rock -sarja (2018–2019)

karsimysjakunniabd

CASTLE ROCK
Yhdysvallat 2018–2019

Ohjaus: Michael Uppendahl, ym.
Käsikirjoitus: Sam Shaw, Dustin Thomason, ym.
Tuotanto: Sam Shaw, Dustin Thomason, ym.
Pääosissa: Lizzy Caplan, Tim Robbins (2. kausi), André Holland, Bill Skarsgård (1. kausi)

10 x noin 50 minuuttia per kausi

Kahden tuotantokauden jälkeen lopetettu Castle Rock -sarja todistaa ainakin sen, että Stephen King on brändi eikä vain kirjailija. Castle Rock nimittäin ei varsinaisesti perustu mihinkään Kingin teksteistä, mutta se hyödyntää hänen teoksistaan tuttua kuvitteellista kaupunkia ja joitakin hänen henkilöhahmoistaan, joille on keksitty uusia elämänvaiheita.

Molemmissa tuotantokausissa on oma tarinansa, jotka lopulta nivoutuvat yhteen. Ensimmäisellä kaudella Shawshankin vankilan johtaja (Terry O’Quinn) kuolee ja hänen seuraajansa perii työpaikan lisäksi kellarista löytyvän vangin (Bill Skarsgård), jota ei löydy mistään kirjoista. Vanki on elänyt ties kuinka kauan ja ties mistä syystä epäinhimillisissä oloissa vankilanjohtajan omana vankina.

Samaan aikaan kaupunkiin saapuu lakimies Henry Deaver (André Holland), jonka paikalliset hyvin muistavat. Teini-ikäisenä Henry katosi ja löytyi vasta sen jälkeen, kun hänen adoptioisänsä, paikallinen kirkkoherra kuoli tapaturmaisesti. Paikalliset epäilivät tapaturman aiheuttajaksi Henryä, valkoihoisen saarnamiehen mustaihoista ottopoikaa, tietämättä, minkälainen mies pappi oikein oli. Nyt Henry palaa kotikaupunkiin tavatakseen dementoituvan adoptioäitinsä (Sissy Spacek), mutta joutuu osalliseksi Shawshankin vangin tapaukseen.

Michael Uppendahlin ohjaama pilottijakso aloittaa sarjan lupaavasti, mutta pian tapahtumat alkavat junnata jonkin verran paikoillaan. Idyllisen pikkukaupungin tunnelma on erittäin voimakas ja tummasävyinen teos näyttää elokuvalta, vaikka tarinankerronnaltaan se onkin tyypillistä tv-tuotantoa. Hollandin hyvä roolisuoritus ja Skarsgårdin näyttelemän vangin mysteeri pitävät katsojan mielenkiinnon yllä. Ääniraidalla soi hienoja klassikkolauluja vuosikymmenten takaa.

Toinen tuotantokausi alkaa Greg Yaitanesin ohjaamalla jaksolla, joka sekin on kuvaukseltaan tummasävyinen, mutta muuten huomattavasti televisiomaisempi kuin ensimmäinen kausi. Tällä kertaa Skarsgårdin vangin kaltaisessa lintu vai kala -roolissa nähdään Lizzy Caplan, jonka roolihahmo Annie Wilkes on viettänyt koko aikuisikänsä paeten virkavaltaa. Murhasta epäilty Annie on sama hahmo, jota Kathy Bates näytteli Piinassa (1990).

Annie työskentelee sairaanhoitajana ja lääkitsee omatoimisesti itseään päästäkseen eroon piinaavan aidontuntuisista harhanäyistä. Hän pysyy elämässä kiinni 16-vuotiaan tyttärensä Joyn (Elsie Fisher) ansiosta – ja takia. Annie on kuitenkin tehnyt virheen salatessaan menneisyytensä tyttäreltään, joka alkaa nyt aikuistuessa kapinoida äitiään vastaan uuteen kaupunkiin – Castle Rockiin – tultaessa. Annie saa lisää pelättävää uudesta vuokraisännästään, Acesta (Paul Sparks), jonka toiminta ajaa hänet epätoivoiseen tekoon. Mutta mikä on lopulta totta ja mikä kuviteltua? Onko Annie vain hullu vai ovatko hänen näkynsä yliluonnollisia?

Sarjan juonikuvioista ei voi kovin paljon paljastaa kertomatta samalla kaikkea oleellista. Sanottakoon kuitenkin, että Acen roolihahmon ympärillä on aivan oma tarinansa, joka on kaikessa kliseisyydessään puuduttavan tylsä. Tapaukseen liittyyvät myös entinen ammattisotilas (Tim Robbins) ja jopa somalipakolaisia.

Toisella tuotantokaudella on menetetty huomattava osa tunnelmasta, kun Castle Rock ei olekaan enää helposti hahmotettava yhteisö vaan hajanainen joukko tapahtumapaikkoja. Karismaattinen Caplan ja hänen kohtauksensa ovat ylivoimaisia verrattuna muuhun sisältöön, jota vaivaa ennen kaikkea mielikuvituksettomuus.


1. tuotantokausi 1tahtea1tahtea1tahtea
2. tuotantokausi 1tahtea1tahtea

Tallennejulkaisu (2. kausi):

Levittäjä: Warner Bros / SF Studios
Kuvasuhde: 2,00:1
Ääni: DTS-HD MA 5.1
Tekstitys: suomi, ruotsi
Ikäraja: 16
Aluekoodi: B (2 x BD-50)

Lisämateriaali: Dokumentti todellisista ja keksityistä naispuolisista sarjamurhaajista.


dvd2