fullmetaljacket1still
Joker (Matthew Modine), syntynyt tappamaan. Elokuvan kuvauksissa otettu valokuva. Kuva: Warner Bros

karsimysjakunniabd

FULL METAL JACKET
Iso-Britannia, Yhdysvallat 1987

Ohjaus: Stanley Kubrick
Käsikirjoitus: Stanley Kubrick, Michael Herr, Gustav Hasford
Tuotanto: Stanley Kubrick
Pääosissa: Matthew Modine, Vincent D'Onofrio, R. Lee Ermey

1 tunti 56 minuuttia

Liki kaksikymmentä vuotta kestänyt Vietnamin sota päättyi Yhdysvaltojen osalta ennennäkemättömään tappioon. Sotaa ei vain hävitty vaan tappion mukana lopullisesti murskaantui harhakuva maailman vapaimmasta valtiosta ja koko maailman vapauden väsyttämättömästä puolustajasta. Seuraavina vuosina ja vuosikymmeninä Vietnamin sotaa käsiteltiin useissa modernin elokuvan mestariteoksissa, joista Stanley Kubrickin Full Metal Jacket (1987) on ikimuistoisimpia.

Sotaveteraani Gustav Hasfordin romaaniin pohjautuva Full Metal Jacket on jaettu kahteen osaan, koulutusvaiheeseen ja taisteluihin. Ensimmäiset kolme varttia vietetään kasarmilla merijalkaväen uusien alokkaiden keskuudessa yrmeän, rääväsuisen ja koomisen kersantti Hartmanin (R. Lee Ermey) ohjauksessa. Nuoria vahvistuksia edustavat Joker (Matthew Modine) ja Pyle (Vincent D’Onofrio). Joker on älykkö, joka selviää itseään kovemmissa tilanteissa tietämällä, milloin on parasta pitää turpansa kiinni ja tehdä niin kuin käsketään. Naiivi ja heikkokuntoinen Pyle on aivan väärässä paikassa, ja hänestä tulee välittömästi tupansa surkein suorittaja. Hartman ottaa Pylen silmätikukseen ja ennen pitkää koko tupa on mukana pilkkaamassa tätä joukkonsa heikointa. Pyle saa kuulla ja tuntea, minkälainen läski luuseri hän on. Pyle ei taivu vaan murtuu tavalla, joka ei unohdu elokuvan nähneeltä.

Remember, this was all just a bad dream, fat boy!

Koulutusvaiheen jälkeen alkaa elokuvan toinen osa, jossa tapahtumat nähdään Jokerin näkökulmasta. Hän on päässyt propagandaosaston palvelukseen raportoimaan sodan etenemisestä, muta varsinaisesta taistelusta hänellä on vain vähän kokemusta. Uuden tehtävän myötä sitä alkaa karttua, kun hän lähtee valokuvaajansa (Kevyn Major Howard) kanssa tekemään sankarijuttua hienosti taistelevista pojista. Matkallaan kaksikko saa nähdä, minkälaisia hulluja sotaan on otettu ja minkälaisia hulluja sota on selväjärkisistä tehnyt. Lopulta Joker pääsee sotimaan kynänsä lisäksi myös kiväärillään.

Full Metal Jacketin ensimmäisessä osassa nuoria miehiä koulutetaan tappamaan, ei kuolemaan. Alokkailta otetaan hiukset ja luulot pois, tilalle annetaan sokea usko isänmaansa asiaan ja omaan ylivertaisuuteensa. Hartman koulii ikimuistoisella tavalla pullamössönuorista tappokoneita. Todellisuudessakin armeijassa alokkaita kouluttaneen R. Lee Ermeyn tulkinta yhdysvaltalaisesta macho-upseerista on herkullista katsottavaa kerta toisensa jälkeen. Roolisuoritus ja -hahmo resonoivat tässäkin ajassa.

Elokuvan toisessa osassa Kubrick pysyttelee vain yhdysvaltalaissotilaiden kuvaamisessa, vietnamilaisia ei nähdä muualla kuin kiväärin tähtäimessä. Kyseessähän on elokuva yksilöistä, ei koko sodasta saati sitten ideologiasta tai syistä sen taustalla. Realismi ei muutenkaan ole Full Metal Jacketin polttoainetta ja näkyvin epäuskottava asia on itse Vietnam, jota Kubrick ei lähtenyt etsimään Aasiasta vaan silloisesta kotimaastaan Englannista. Tämä ei ollut kustannuskysymys, ei ainakaan säästömielessä: Full Metal Jacket oli vuoden 1987 kolmanneksi kallein elokuva. Rahaa paloi Vietnamin lavastamisen lisäksi myös Kubrickin perfektionistiseen työskentelytapaan, jonka tulokset ovatkin sitten nähtävillä itse elokuvassa.

Full Metal Jacketissa ei ole alkuunkaan niin paljon asiaa kuin Kubrickin aiemmissa sotaelokuvissa, jotka nekään eivät olleet alleviivaavia tai rautalangasta kantaansa selvittäviä teoksia. Full Metal Jacketissa katsojan näkökulma vaikuttaa harvinaisen paljon siihen, mikä tämä elokuva lopulta on: machoilua ja urpojen ylistystä vai kuvaus sodan vaikutuksesta ihmisen psyykeeseen.

1tahtea1tahtea1tahtea1tahtea

Katsottu ilman tekstitystä.

4K UHD -tallenteesta:

2001: Avaruusseikkailun jälkeen Kubrick kuvasi kaikki elokuvansa normaalioptiikalla, jotta elokuvat näyttäisivät hyvältä myös sen ajan 1,33:1-kuvasuhteen televisiossa. Clockwork Orange – kellopeliappelsiini (1971) ja Barry Lyndon (1975) kuvattiin ilmeisesti porttiin rajattuna 1,66:1-kuvasuhteella, mutta Hohto (1980) ja Full Metal Jacket pantiin purkkiin Academy-kuvasuhteella (1,37:1). Yhdysvaltain teattereita varten elokuvat rajattiin 1,85:1-kuvasuhteeseen ja Eurooppaa varten 1,66:1-kuvasuhteeseen, kuten tapana oli.

Full Metal Jacketin ensimmäiset DVD-julkaisut sisälsivät saman 1,33:1-kuvasuhteen version, joka julkaistiin aiemmin videokasetilla ja jota televisiossa pyöritettiin. Vuoden 2007 Blu-ray-tallennetta varten kuva rajattiin 1,78:1-kuvasuhteeseen ja sama kuvasuhde on myös uudessa restauroidussa 4K UHD Blu-ray -tallenteessa. UHD-tallenne sisältää elokuvan uuden restauroidun version, joka näyttää aiempaa paremmalta ja on silti erittäin uskollinen alkuperäiselle. Elokuvan luontainen rosoisuus, filmin kohina ja linssien heijastukset ynnä muut alkuperäiset, elokuvaan kuuluvat virheet ovat mukana, kuten pitääkin olla.

HDR-kuvantamista on käytetty maltilla ja tavalla, jonka voisi uskoa kelpaavan myös Kubrickille. HDR on läsnä tummissa väreissä ja alkupuolen yökohtauksen sinisessä sävyssä. Vaikutelma on normaalia SDR-versiota elokuvallisempi ja filmillisempi.

Äänenä on saatavilla 5.1-miksattu DTS-HD Master Audio -raita tai alkuperäinen monoääni.

UHD-levyllä on lisämateriaalina vain Ermeyn, D’Onofrion, Adam Baldwinin ja Jay Cocksin vanha kommenttiraita. Pakettiin kuuluu myös Blu-ray-tallenne, joka on identtinen aiemman painoksen kanssa sekä kuvanlaadultaan että lisämateriaaleiltaan (kommenttiraidan lisäksi mukana on dokumentti).

 

Tallennejulkaisu:
Levittäjä: SF Studios / Warner Bros., ilmestyy 28.9.2020
Kuvasuhde: 1,78:1
Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1, Dolby Digital 1.0
Tekstitys: suomi, ym.
Ikäraja: 7

Lisämateriaali: D'Onofrion, Baldwinin, ERmeyn ja Jay Cocksin kommenttiraita, Blu-raylla myös dokumentti


ultrahdlogo dvd


Restauroidun 4K-version traileri.

Ensi-illat

Perjantai 17.9.

A A

A A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A A A A

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat