karsimysjakunniabd

RICHARD JEWELL
Yhdysvallat 2019

Ohjaus: Clint Eastwood
Käsikirjoitus: Billy Ray
Tuotanto: Clint Eastwood, Leonardo DiCaprio, Jonah Hill, Tim Moore, ym.
Pääosissa: Paul Walter Hauser, Sam Rockwell, Kathy Bates, Olivia Wilde

2 tuntia 11 minuuttia

Keväällä 90 vuotta täyttäneen Clint Eastwoodin uusimmassa elokuvassa on testamentin tuntua. Richard Jewell kertoo median ajojahdin uhrista ja siitä, mitä perättömät syytökset voivat aiheuttaa viattomille ihmisille.

Aiemminkin mainioita tositapahtumiin perustuvia elokuvia kirjoittaneen Billy Rayn kynäilemän elokuvan nimihahmo (Paul Walter Hauser) on pulska mammanpoika, joka asuu äitinsä (Kathy Bates) kanssa haaveillen poliisin urasta kuin pikkupoika. Richard on helppo pilkan ja kiusan kohde, mutta hetkeksi se loppuu Atlantan olympialaisten aikaan kesällä 1996, kun Richardin ansiosta terroristin pommi-isku aiheuttaa ainoastaan yhden ihmisen kuoleman. Ilman Richardia uhriluku olisi ollut jopa satakertainen.

Koko maailman urheilutoimitukset ovat paikalla Atlantassa, joten pommi-iskusta ja Richardista raportoidaan heti laajalti. Richardista tulee tahtomattaankin median huomion keskipiste, vilpitön ja epäitsekäs sankari, jolle on ilo olla kerrankin oikeassa ja tehdä jotain oikein. Kunnes sitten FBI:ssa kukaan ei keksi mitään johtolankoja ja tapauksen tutkintaa johtava agentti (Jon Hamm) päättää, että Richard ei ole vain epäilty vaan ilmiselvä syyllinen. Kun epäily tulee median tietoisuuteen häikäilemättömän toimittajan (Olivia Wilde) välityksellä, Richardin elämä on hetkessä ohi. Hänellä on apunaan vain etäisesti tuttu lakimies (Sam Rockwell), joka on tällaisten tapausten sijaan erikoistunut talousrikoksiin.

Eastwoodin elokuva on kuin Hollywoodin kulta-ajan melodraama, mutta nykyaikaisemmin kerrottuna ja hillitymmin näyteltynä. Tunteilulle jätetään paljon tilaa, mutta se on odotettavissakin, kun kyseessä on tositarina syyttömään ihmiseen kohdistuvasta julkisesta nöyryytyksestä. Se kirpaisee, kun elokuva on Eastwoodille ominaisesti hyvin ihmis- ja näyttelijäkeskeinen, mihin liittyy myös elokuvan ärsykkeetön visuaalinen ilme. Eastwoodille ominaista on myös roolihahmojen moniulotteisuus: Richardista paljastuu tarinan edetessä hyvin rakennettu hahmo, joka ei kuitenkaan koskaan menetä alkuperäistä olemustaan.

Richard Jewell muistuttaa katsojaa siitä, mitä moraali on ja mihin sitä käytetään. Ehkä se myös voi sitä opettaa jollekulle.


1tahtea1tahtea1tahtea1tahtea


Katsottu ilman tekstitystä.

Tallennejulkaisu:
Levittäjä: SF Studios / Warner Bros.
Kuvasuhde: 2,39:1
Ääni: DTS-HD MA 5.1
Tekstitys: suomi, ym.
Ikäraja: 12

Lisämateriaali: valitettavasti Eastwood ei jaksa tehdä kommenttiraitoja, mutta lisämateriaaleissa yksi lyhytdokumentti näyttää ohjaajan työssään ja toinen kertoo enemmän Jewellistä


dvd

Ensi-illat

Perjantai 17.9.

A A

A A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A A A A

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat