karsimysjakunniabd

CAPONE
Yhdysvallat, Kanada 2020

Ohjaus: Josh Trank
Käsikirjoitus: Josh Trank
Tuotanto: Russell Ackerman, John Schoenfelder, Lawrence Bender, Aaron L. Gilbert
Pääosissa: Tom Hardy, Linda Cardellini

1 tunti 43 minuuttia

Brittinäyttelijä Tom Hardy saa Caponessa (2020) jälleen yhden tilaisuuden esitellä muuntautumiskykyään, kun hänet on maskeerattu elämänsä viimeisiä vuosia eläväksi Al Caponeksi. Syfiliksen psyykkisesti ja fyysisesti rampauttama Capone kuoli alle viisikymppisenä hulppean kartanonsa kamarissa, tunne-elämältään lapsen tasolle taantuneena.

Josh Trankin ohjaama ja käsikirjoittama elokuva seuraa nimenomaan gangsteripomon elämän viimeisiä aikoja. Vaikka juuri Hardy tekee elokuvasta katselukelpoisen, on Trank ollut selvästi liian paljon näyttelijänsä lumoissa ja suosinut suurieleistä näyttelijätyötä uskottavuuden kustannuksella. Käsikirjoituksessaan Trank on pysynyt lähellä totuutta, mutta Caponen harhojen kuvauksessa mennään mielikuvitus edellä ja se onkin elokuvan kiinnostavinta katsottavaa.

Capone ei kuitenkaan ole vain totuuden ja mielikuvituksen rajamailla liikkuva sekoilu, vaan siihen on ympätty väkinäiseltä tuntuva punainen lanka. Caponen tiluksilla uskotaan olevan 10 miljoonan dollarin rahakätkö, jonka perässä ovat niin virkavalta kuin muutkin roistot. Itse rahasumma aiheuttaa huvittuneisuutta, sillä yhdelläkään gangsterilla ei ollut 1940-luvun lopulla tuollaista omaisuutta. Trank on keksinyt koko jutun ja sitten vielä ilmoittanut sellaisen summan, jonka suuruus aukeaa tyhmemmällekin nykykatsojalle, mutta naurattaa inflaation merkityksen ymmärtäviä.

Capone on valaistu kuin tv-elokuva ja Trank suosii lähes yksistään puoli- ja lähikuvia. Väkivaltakohtauksissa roiskuva veri on pääasiassa tehty jälkikäteen tietokoneella ja se näkyy. Suuremmat ongelmat ovat kuitenkin elokuvan sisällössä ja sen käsittelytavassa. Yksi Trankin lähtökohdista on ollut kertoa sairauden muuttaman roiston suhtautumisesta tekemiinsä rikoksiin, joita hän katsoo nyt ikään kuin uusin silmin. Vastapainoksi on tarjolla useampikin kohtaus, joiden ainoa idea on se, että Capone paskoo housuihinsa.

1tahtea1tahtea

 

Tallennejulkaisu:
Levittäjä: Booky.fi / Noble Entertainment (MisLabel)
Kuvasuhde: 2,35:1
Ääni: DTS-HD MA 5.1
Tekstitys: suomi, ym.
Ikäraja: 16

Lisämateriaali: ei lisämateriaalia


dvd

Ensi-illat

Perjantai 17.9.

A A

A A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A A A A

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat