karsimysjakunniabd

THE LIGHTHOUSE
Kanada, Yhdysvallat 2019

Ohjaus: Robert Eggers
Käsikirjoitus: Robert Eggers, Max Eggers
Tuotanto: Robert Eggers, Youree Henley, Jay Van Hoy, Rodrigo Teixeira
Pääosissa: Robert Pattinson, Willem Dafoe

1 tunti 49 minuuttia

Yhdysvaltalaisen Robert Eggersin esikoisohjaus The Vvitch: A New-England Folk Tale (2016) on kaikkien aikojen parhaimpia kauhuelokuvia. Erittäin tunnelmallinen, kaikesta turhuudesta riisuttu ja tekijältään poikkeuksellista kypsyyttä osoittanut elokuva pyöri Suomen valkokankailla vain erikoisnäytöksinä Finnkinon teattereissa. Maailmalla saadun maineen ansiosta Eggers pääsi tekemään The Lightousen, niin ikään tunnelmallisen ja kaikin puolin valtavirrasta poikkeavan kauhuelokuvan, joka yllättää varmasti.

Eggersin ja hänen veljensä Maxin käsikirjoittama The Lighthouse sijoittuu 1800-luvun lopulle erittäin syrjäiselle majakkasaarelle, jonne vanhaa merimiessiansaksaa puhuva juoppo ja huru-ukolta näyttävä vanha majakanvartija (Willem Dafoe) saapuu nuoren apulaisensa (Robert Pattinson) kanssa. Loputtomat laineet ja aallot lyövät karun saaren rantakallioita vasten, työ on kovaa ja elämä onnetonta etenkin nuoremmalle miehelle, joka ei edes viinaan tartu. Ajan kuluessa tämä alkaa epäillä esimiehensä kantavan yhtä jos toistakin synkkää salaisuutta, mutta onko kaikki vain mökkihöperyyden seurausta?

Dafoen ja Pattinsonin roolisuoritukset ovat loistavia. Dafoella on poikkeuksellinen kyky pysyä täydellisen uskottavana silloinkin, kun hänen roolihahmonsa on lähtökohdiltaan kävelevä klisee: piereskelevä, pitkäpartainen, viinaanmenevä ja siansaksaa mumiseva majakanvartija.

Visuaalisesti ja kuvausteknillisesti The Lighthouse on todella näkemisen arvoinen. Mustavalkoisen elokuvan sävyt tuovat mieleen alkuaikojen valokuvat, mihin Eggers ja kuvaaja Jarin Blaschke ovat tietoisesti pyrkineetkin. Elokuva kuvattiin 35-milliselle mustavalkofilmille käyttäen yli 80 vuotta vanhaa optiikkaa. Kuvasuhdekin on poikkeuksellinen 1,19:1, jota ei kai kukaan ole käyttänyt sitten mykkäelokuvan aikojen. Se merkitsee hyvin pientä kuva-alaa, jota Eggers ja Blaschke ovat käyttäneet erittäin tehokkaasti ja taitavasti.

Sisällöltään ja kerrontatyyliltään The Lighthouse on sekavampi tapaus; se on yhdistelmä pieruhuumoria ja painajaismaista surrealismia. Katsojan ei ole tarkoituskaan tietää, mikä on totta, sillä koko elokuvalla on unenomainen ja satumainen olemus The Vvitchin tyyliin. Myös Eggersin uusi elokuva sijoittuu Uuden-Englannin alueelle, joskin noin 260 vuoden päähän The Vvitchin tapahtumista.

1tahtea1tahtea1tahtea1tahtea

 

Tallennejulkaisu:
Levittäjä: Universal Sony (Scanbox)
Kuvasuhde: 1,19:1 (alkuperäinen)
Ääni: DTS-HD MA 5.1
Tekstitys: suomi, ym.
Ikäraja: 16

Lisämateriaali: poistettuja kohtauksia, ohjaajan kommenttiraita ja dokumentti elokuvan teosta.


dvd

Ensi-illat

Perjantai 17.9.

A A

A A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A A A A

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat