karsimysjakunniabd

HORS NORMES
Ranska, Belgia 2019

Ohjaus: Éric Toledano, Olivier Nakache
Käsikirjoitus: Éric Toledano, Olivier Nakache
Tuotanto: Nicolas Duval Adassovsky, Serge Hayat
Pääosissa: Vincent Cassel, Reda Kateb, Hélène Vincent

1 tunti 54 minuuttia

Ranskalainen ohjaaja-käsikirjoittajakaksikko Éric Toledano ja Olivier Nakache osuivat kultasuoneen Koskemattomilla (2011), joka sai Euroopassa yli 40 miljoonaa katsojaa. Tositarinaan pohjautuva draamakomedia neliraajahalvaantuneesta miljonääristä ja tämän avustajaksi vastentahtoisesti tulevasta köyhästä, mustasta maahanmuuttajasta on viime vuosikymmenen hienoimpia elokuvia. Siinä oli sydäntä ja ennen kaikkea rohkeutta enemmän kuin missään elokuvassa hetkeen aikaan.

Koskemattomat sai niin loistavan yleisömenestyksen, että Toledano ja Nakache olisivat voineet tehdä seuraavaksi elokuvan pölyhiukkasista ja saaneet siihen rahoituksen sormiaan  napsauttamalla. Pojat pysyivät kuitenkin samalla linjalla: Sambassa (2014) mustaihoinen maahanmuuttaja saa lähtöpassit Ranskasta ja käy oikeustaistelua valkoisen naisen avustamana. Sambaa seurasi kevyt ja helposti unohdettava komedia C'est la vie – häät ranskalaiseen tapaan (2017). Nyt vuorossa on Erityiset, joka tuntuu pelkältä Koskemattomien kopiolta.

Vincent Cassel tekee jälleen yhden mainion roolisuorituksen Brunona, joka johtaa autistien auttamiseen keskittynyttä pientä järjestöä. Sen tulevaisuus on nyt uhattuna, koska Brunolla ei ole mitään alan koulutusta ja toisaalta järjestön toiminta on valtion avun varassa. Samaan aikaan, kun valtion virkamiehet käyvät läpi järjestön toimintaa, elokuvan pääosassa on Brunon yksityiselämä ja sen olemattomuus. Hänen koko elämänsä pyörii työpaikan ja autettavien lasten ja nuorten ympärillä, seitsemänä päivänä viikossa, aamusta iltaan. Brunon kollega Malik (Reda Kateb) on sentään kyennyt pitämään yllä jonkinlaista yksityiselämääkin.

Brunon hahmon kautta kuvataan autismia sen eri muodoissa muutamissa erilaisissa ihmisissä. Keskeisimmässä osassa ovat kolmikymppinen Joseph ja teini-ikäinen Valentin. Joseph asuu  äitinsä kanssa ja katsoo päivät pitkät vanhoja tv-mainoksia, mutta lähtee nyt kokeilemaan työelämää. Valentin puolestaan on puhekyvytön ja ilmaisee turhautumistaan lyömällä päätänsä milloin mihinkin. Kummassakin roolissa nähdään oikeita autisteja, Josephina Benjamin Lesieur ja Valentinina Marco Locatelli.

Erityiset on ainakin pintapuolisesti hyvällä asialla kertoen vapaaehtoistyön tärkeydestä ja vaikeasti autististen ihmisten elämästä. Kuitenkin se kertoo autistien elämästä erittäin lohduttomasti ja täysin muiden kuin heidän itsensä näkökulmasta. Toledanon ja Nakachen pyrkimys realismiin näkyy käsivarakuvauksen lisäksi myös kuvauspaikoissa ja ajassa: syksyllä kuvatussa elokuvassa Pariisi näyttäytyy arkisena suurkaupunkiina liikenneongelmineen ja betonirakennuksineen.

1tahtea1tahtea1tahtea

 

Tallennejulkaisu:
Levittäjä: Universal Sony (Scanbox)
Kuvasuhde: 2,39:1
Ääni: DTS-HD MA 5.1
Tekstitys: suomi, ym.
Ikäraja: 12

Lisämateriaali: trailereita


dvd

Ensi-illat

Perjantai 17.9.

A A

A A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A A A A

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat