ahiddenlife2still
Valerie Pachner ja August Diehl

karsimysjakunniabd

A HIDDEN LIFE
Yhdysvallat, Iso-Britannia, Saksa 2019

Ohjaus: Terrence Malick
Käsikirjoitus: Terrence Malick
Tuotanto: Grant Hill, Josh Jeter, Dario Bergesio, Elizabeth Bentley
Pääosissa: August Diehl, Valerie Pachner

2 tuntia 54 minuuttia

Itävaltalainen Franz Jägerstätter päätti olla vannomatta valaa uskollisuudesta Hitlerille ja kärsiä seuraukset, joiden jälkeen hän oli kirjaimellisesti päätä lyhyempi mies. Jägerstätterin oma valinta ja sitä seurannut kuolemantuomio ovat nyt Terrence Malickin uusimman elokuvan aiheena. A Hidden Life onkin pohdiskelua siitä, mikä on oikein ja miten vääryttä vastaan pitäisi taistella.

Malickin aiempien elokuvien – ja eritoten muutaman viimeisimmän – tapaan pohdiskelu ei tarkoita sitä, että elokuvan teemat olisivat jatkuvasti esillä tai koko ajan havaittavissa saati sitten, että niistä sanoin puhuttaisiin. Vaikka A Hidden Life on yleisöystävällisempi elokuva kuin Malickin pari viimeistä – Knight of Cups (2015) ja Song to Song (2016) – niin se on edelleen vahvasti ohjaajansa uuden linjan mukainen ja näin ollen hyvin kaukana valtavirrasta.

Lähes kolmituntisessa elokuvassa on hyvin vähän varsinaista dialogia, jonka sijasta Malick käyttää päähenkilöiden kertojaääntä; milloin nämä lukevat kirjeitään ääneen, milloin taas ajattelevat ääneen. Myös musiikilla on keskeinen rooli. Itse elokuva koostuu lukemattomista lyhyistä otoksista ja se etenee pikemminkin jonkinlaisena tajunnanvirtana kuin juonielokuvana. Tapahtumien ja kohtauksien sijasta A Hidden Life etenee yhdestä ajatuksesta toiseen. Kerronnallisesti rakennetta pitää kasassa Jägerstätterin (August Diehl) vaimo (Valerie Pachner), joka yrittää saada miehensä tuomion kumotuksi.

A Hidden Life on ilmiselvä leikkauspöytäelokuva ja käsikirjoituksen olemattomuus on aivan yhtä näkyvää. Kaikki tämä vaatii katsojalta halua katsoa toisenlaista elokuvaa ja ennen kaikkea avointa mieltä. Toiveet selkeästä, mukaansatempaavasta ja kaikin puolin mainiosta näytelmäelokuvasta kannattaa hylätä heti alkuunsa. Sen sijaan on oltava valmis katsomaan kolmituntinen elokuva ihmisten ajatuksista ja marttyyriydestä.

Malickin uudemman tuotannon tapaan A Hidden Lifessa liikutaan itsetarkoituksellisen tekotaiteen rajoilla, mutta olipa se sitä tai ei, niin tiettyjä ansioita tuskin kukaan voi kiistää. Eritoten Malickin silmä sanattomille tuokiokuville on vertaansa vailla, ja monin paikoin A Hidden Life on todella upeaa katsottavaa. Silti kokonaisuus on epätasapainoinen.

1tahtea1tahtea1tahtea1tahtea

 

Tallennejulkaisu:
Levittäjä: SF Studios, 15.6.2020
Kuvasuhde: 2,39:1
Ääni: DTS-HD MA 5.1
Tekstitys: suomi, ym.
Ikäraja: 16

Lisämateriaali: ei lisämateriaalia.

Katsottu ilman tekstitystä.


dvd

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Keskiviikko 28.7.

petterikaniinijulisteuusi

Perjantai 30.7.

petterikaniinijulisteuusi petterikaniinijulisteuusi

petterikaniinijulisteuusi

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

luokkakokous3jul perunajuliste2 sihjajuliste lapinlahtijul

Lisää kotimaisia ensi-iltoja