bud
Pikkupoikien sankarit viimeisessä elokuvassaan. Valokuva: Rialto Film

karsimysjakunniabd

OCCHIO ALLA PENNA
Italia 1981

Ohjaus: Michele Lupo
Käsikirjoitus: Sergio Donati, Gene Luotto
Tuotanto: Horst Wendlandt
Pääosissa: Bud Spencer, Amidou, Joe Bugner

1 tunti 28 minuuttia

Tanskalainen Soul Media – jonka tallenteiden maahantuonnista vastaa Elokuvapalvelu J. Suomalainen – julkaisi heti kesän aluksi Blu-ray-tallenteet kahdesta Terence Hillin ja Bud Spencerin elokuvasta. Molemmat ovat tapauksia: kaksikon yhteisistä elokuvista ei ole aiemmin yhtäkään julkaistu Suomessa Blu-ray-tallenteena eikä toista näistä elokuvista ole aiemmin julkaistu Blu-ray-tallenteena missään maassa.

Kyseiset elokuvat, Buddy Villissä lännessä (1981) ja Minä armahdan, Mooses ei (1994), eivät kuulu kaverusten parhaimmistoon. Michele Lupon ohjaamassa Buddy Villissä lännessä -elokuvassa nähdään vain Spencer, joka on oma tuttu itsensä: ruokaa ja rauhaa rakastava, tarpeen tullen nyrkillä suoraan päälakeen lyövä kiltti jätti. Nyt hänellä on apunaan intiaani (Amidou), joka tuntee olevansa kiitollisuudenvelassa pelastajalleen Buddylle. Yhdessä kaksikko päätyy moniin seikkailuihin, jotka kaikki etenevät juuri niin hitaasti kuin heikoimmissa Hill & Spencer -elokuvissa. Edes itsensä Ennio Morriconen säveltämä musiikki ei saa elokuvaan eloa, sillä jokainen kohtaus matelee ja kohtauksia on yksinkertaisesti liikaa. Toisaalta anamorfista scope-laajakuvausta katselee mielellään ja osa kohtauksista viihdyttää.

Buddy Villissä lännessä -elokuvan suurin ongelma on se, ettei mukana ole Hilliä. Hill pärjää hyvin omillaankin, mutta Spencerin näyttelijälahjat ovat sen verran vähäiset, ettei hänestä ole hyötyä kuin oikean näyttelijän aisaparina. Tämä näyttelijäongelma korjaantuu sitten Hillin itsensä ohjaaamassa elokuvassa Minä armahdan, Mooses ei (1994), joka jäi tämän kaksikon viimeiseksi yhteiseksi filmiksi. Tuolloin heidän ensimmäisistä yhteisistä elokuvistaan oli vierähtänyt jo neljännesvuosisata ja ajan kuluminen näkyi jo päällepäinkin, mutta Hillin ikuisen pikkupojan veitikkamaisuus oli säilynyt.

1tahti1tahti

karsimysjakunniabd

BOTTE DI NATALE
Italia, Saksa, Yhdysvallat 1994

Ohjaus: Terence Hill
Käsikirjoitus: Jess Hill
Tuotanto: Matthias Wendlandt, Giuseppe Pedersoli
Pääosissa: Terence Hill, Bud Spencer, Boots Southerland

1 tunti 37 minuuttia

Ja pikkupoikien elokuviahan nämä ovat: entisten pikkupoikien tekemiä elokuvia entisille ja nykyisille pikkupojille. Hill & Spencer -elokuvissa ei koskaan veri roisku eikä ketään tapeta, sillä sankarin pistoolin luodit on suunnattu roistojen aseisiin eikä heidän naamoihinsa. Tänä päivänä ei enää ole sellaisia lasten sankareita kuin Hill ja Spencer olivat. Nämä tekivät todella suurella vaivalla elokuvia, jotka olivat täydellisiä valintoja isien ja poikien yhteisiksi elokuvakokemuksiksi.

Minä armahdan, Mooses ei -elokuvaa tehtäessä on varmasti lähdetty siitä ajatuksesta, että elokuva jää kaksikon viimeiseksi. Poikien edellisestä yhteisestä elokuvasta oli vierähtänyt yhdeksän vuotta, ja Spencer oli sillä aikaa pulskistunut ja ehtinyt jo kansaneläkeikäänkin. Muutenkin oli selvää, että heidän aikansa oli ohi: eurooppalaisia koko perheen länkkäreitä oli mahdoton saada teattereihin, kun Disney oli lähtenyt uuteen nousuun. Hill ja Spencer olivat Suomessa 1970-luvun suurimmat kassamagneetit, mutta tämä viimeinen elokuva sai meillä vain sata katsojaa.

Ulkoisilta puitteiltaan Minä armahdan, Mooses ei -elokuva ei kalpene yhdellekään edeltäjälleen. Anamorfisena scope-laajakuvana kuvattu filmi on upeaa katseltavaa ja pitkälti juuri tekniikan ansiosta viittaukset Sergio Leonen klassikoihin toimivat hyvin.

Hill ja Spencer ovat verraton kaksikko, joiden parissa ei voi olla viihtymättä, vaikka käsikirjoitus on täynnä löysää. Nytkin kohtauksia on tolkuttoman paljon ja kaikki etenevät niin hitaasti, ettei niitä oikein voi leikatakaan nopeammiksi. Parissa kohtaa on kuitenkin yritetty, mutta sitten musiikkia ei ole jaksettu korjata ja näin elokuvan lopputaistelun alku pistää korvaan. Kyseistä lyhennystä ei ole tehty tätä Blu-ray-julkaisua varten, vaan esimerkiksi Saksassa tämä versio nähtiin jo teatterilevityksessä ja aikanaan se julkaistiin Suomessakin DVD:llä. Ero on pieni, muutaman minuutin verran tässä yhdessä kohtauksessa.

Hillin pojan Jessin käsikirjoittama elokuva kertoo eriparisista ja eripuraisista veljeksistä, Travisista (Hill) ja Mooseksesta (Spencer). Mooses vihaa nokkelampaa ja vikkelämpää pikkuveljeään, joka puolestaan ei vihaa ketään. Mooseksella on vaimo ja talo täynnä lapsia, mutta Travis on ikuinen yksinäinen ratsastaja. Pitkän eron jälkeen veljekset palaavat takaisin yhteen, sillä poikien äiti kirjoittaa ja kutsuu nämä luokseen joulunviettoon. Kotona kuulemma odottaa kaikkien aikojen aarrekin, ja sehän on tietysti oma perhe.

Joulu ei kovin äkkiä tule Yhdysvaltojen aavikolla mieleen ja väkisin mukaan ängetty joulun uskonnollisen puolen ylistys lähinnä ärsyttää. Onneksi joulun sijaan elokuvassa pääosassa on kaikki ne muut tutut jutut Hillin ja Spencerin elokuvista: lapsiystävällinen hauskanpito ja suuret puitteet.

1tahti1tahti1tahti


TALLENTEISTA:
Molemmat elokuvat ovat todella uusia filmisiirtoja ja aitoa HD-laatua. Buddy Villissä lännessä näyttää riittävän hyvältä, vaikka se kärsiikin italialaisten elokuvien helmasynnistä eli negatiivien/interpositiivien huonosta säilytyksestä. Toisin sanoen kuvanlaatu vaihtelee jonkun verran. Tekstitystä kaipaavat tietäkööt, että tekstit juoksevat edellä johtuen ilmeisesti siitä, että DVD:n kuvanopeuteen ajastettuja tekstejä ei ole ajastettu uusiksi 24 fps -kuvanopeudelle.

Minä armahdan, Mooses ei näyttää upealta. Mitään moitittavaa ei ole. Tekstitkin pysyvät vauhdissa mukana, sillä kuvanopeus on (syyttä) 25 fps -muodossa.

Molemmat elokuvat on aikanaan kuvattu mykkänä ja jälkiäänitetty eri markkinoita varten. Nämä Blu-ray-tallenteet sisältävät vain englanninkieliset ääniraidat, jotka aikanaan Suomen elokuvateattereissakin kuultiin. Hill puhuu itse omat repliikkinsä.

 

Tallennejulkaisut:

Levittäjä: Soul Media / Elokuvapalvelu J. Suomalainen, 2020
Kuvasuhde: 2,35:1 (alkuperäinen)
Ääni: Dolby Digital 2.0 (englanti)
Tekstitys: suomi, ym.
Ikäraja: 12

Lisämateriaali: ei lisämateriaalia.

dvd2

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Perjantai 25.9.

theoutpostjul theoutpostjul

theboy2juliste theboy2juliste

theboy2juliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

tovejuliste nimbyjuliste ristorappaajajavaaravincentjuliste perunajuliste2

Lisää kotimaisia ensi-iltoja