karsimysjakunniabd

LES PARAPLUIES DE CHERBOURG
Ranska, Saksan liittotasavalta 1964

Ohjaus: Jacques Demy
Käsikirjoitus: Jacques Demy
Tuotanto: Mag Bodard
Pääosissa: Catherine Deneuve, Nino Castelnuovo

1 tunti 28 minuuttia

Cherbourgin sateenvarjot oli 33-vuotiaan Jacques Demyn uran vasta kolmas ohjaustyö, mutta myöskin hänen kestävin klassikkonsa. Korostetun selvästi kolmeen näytökseen jaettu elokuva kertoo noin viiden vuoden ajanjaksosta, jonka aikana Geneviève (Catherine Deneuve) ja Guy (Nino Castelnuovo) rakastuvat ja eroavat. Tarinassa ei ole mitään ihmeellistä, mutta siinä on, miten se on kerrottu ja minkälaisissa puitteissa.

Demy on tehnyt Cherbourgin sateenvarjoista sataprosenttisen elokuvamusikaalin, jossa jokainen repliikki lauletaan, mutta joka on muuten perinteisen elokuvan tyylinen vailla teatterimaisia laulu- ja tanssinumeroita. Yksinkertainen rakkaustarina melankolisine loppuineen on jo itsessään sokeroidun romanttinen, mutta herkän ja eteerisen Deneuven läsnäolo korostaa tätä puolta entisestään. Samoin tekee Demyn käyttämä värimaailma, jossa kaikki värit ovat todella näkyvästi esillä; keittiön pöytä saattaa olla täynnä vihanneksia ihan vain siksi, koska niissä on paljon kirkkaita värejä. Petetyn Guyn lähtiessä punaisten lyhtyjen kadulle hän päätyy kapakkaan, jonka punainen interiööri ja tunnelma on kuin suoraan Van Gogh’n öisen kahvilan maalauksesta.

Cherbourgin sateenvarjoissa tyyli, tunteet ja Michel Legrandin upea musiikki ovat kaikki kaikessa. Satumaisessa romanttisuudessaan se on täydellisen viaton, yhtä kaukana nykypäivän kuin oman aikansa todellisuudesta, mutta tällaisten elokuvien kohdalla aika vain parantaa niitä.

1tahtea1tahtea1tahtea1tahtea1tahtea

 

Tallennejulkaisu:

Levittäjä: Soul Media / Elokuvapalvelu J. Suomalainen, 2020
Kuvasuhde: 1,85:1
Ääni: Dolby Digital 2.0
Tekstitys: suomi, ym.
Ikäraja: S

Lisämateriaali: ei lisämateriaalia.

Vuoden 2013 restauroitu versio. Kohtuuttoman suuret tekstitykset peittävät liikaa kuvasta. Takakannessa elokuvan pituus on ilmoitettu virheellisesti 24 fps -muodossa.

Jussi-kunniakirja 1966.


dvd


Ensi-illat

Perjantai 17.9.

A A

A A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A A A A

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat