karsimysjakunniabd

JOKER
Yhdysvallat 2019

Ohjaus:
Todd Phillips
Käsikirjoitus: Todd Phillips, Scott Silver
Tuotanto: Todd Phillips, Emma Tillinger Koskoff, ym.
Pääosissa: Joaquin Phoenix, Robert De Niro

2 tuntia 2 minuuttia

Todd Phillipsin ohjaama Joker on muita nykypäivän suuria sarjakuvafilmatisointeja päätä pidempi hyvin yksinkertaisesta syystä: sillä on elokuvallisia ansioita ja paljon. Siinä missä jokainen Marvelin elokuvista ja useimmat DC Comicsinkin elokuvista on värimäärittelyä myöten tehty mahdollisimman paljon toistensa kaltaiksi, Joker on värimäärittelyineen päivineen oma teoksensa.

Sisällön suhteen Joker lainaa kaiken muilta, joten 1970- ja 1980-lukujen keskeisiä ”kulttielokuvia” nähneet tunnistanevat esikuvat ongelmitta. 1980-luvun alkuun sijoittuvassa elokuvassa Joaquin Phoenix näyttelee Arthuria, myöhempää Jokeria, joka on palautettu mielisairaalasta takaisin yhteiskuntaan. Äitinsä kanssa asuvan Arthurin ankea elämänpiiri pitää mielen matalalla, elleivät hänen mielenterveysongelmansa sitä tee. Sitten eräänä päivänä tämä muiden tönimä ja tuuppima mies pimahtaa lopullisesti ja ryhtyy "kostajaksi", joka tappaa syyllisiä ja syyttömiä.

Joker ei hurmaa juonella tai originellilla tarinalla, vaikka kyseessä onkin lähes kokonaan tätä elokuvaa varten sepitetty tarina ja vapauksia on saatu ottaa. Elokuvan esikuvat ovat Väkivallan vihollisessa (1974), Kasvoissa kuvaruudussa (1976) ja Koomikkojen kuninkaassa (1982), joilta Phillips on häpeilemättä ja salaamattakin lainannut hyvin paljon. Michael Winnerin Väkivallan vihollisen alkupuolen metrokohtaus on myös tässä elokuvassa keskeisessä roolissa rajana, jolta ei ole enää paluuta entiseen. Arthurin kasvava viha kaikkea ja myös mediaa kohtaan tuo mieleen Sidney Lumet’n Kasvot kuvaruudussa, mutta Martin Scorsesen Koomikkojen kuningas vasta onkin keskeisessä roolissa. Scorsesen eokuvassa erittäin epähauska Rupert Pupkin kuvittelee olevansa hauska stand up -koomikko, ja television suosittuun iltaohjelmaan pääsemisestä on tullut hänelle pakkomielle. Phillipsin elokuvassa vastaava koskee Arthuria, joka on vielä vähemmän hauska stand up -koomikko, jolla on pakkomielle Murray Franklinin iltaohjelmaan pääsemistä. Franklinin roolissa nähdään tietysti Pupkinia näytellyt Robert De Niro.

Phillipsin elokuvassa on toivoa ja iloa vain siinä kohtauksessa, jossa Arthur päätyy Charles Chaplinin Nykyajan (1936) näytökseen. Jokerin maailmankuva on helvetin ikävä, mutta itse elokuva ei sitä ole.

1tahtea1tahtea1tahtea1tahtea

 

LISÄMATERIAALI:

Runsaasti lisämateriaalia, muun muassa useita dokumentteja.

 

BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: 20th Century Fox / Warner Bros.
Tekstitys: suomi, ruotsi, ym.
Ääni: Dolby Atmos-TrueHD
Kuva: 1,85:1
Levyjä: 1

16u

Katsottu ilman tekstitystä.

 

TALLENNEFORMAATIT:

dvd blu ray ultrahdlogo
kuvio kylla kuvio kylla  kuvio kylla

Ensi-illat

Perjantai 17.9.

A A

A A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A A A A

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat