thecurrentwardvd

THE CURRENT WAR
Yhdysvallat, Iso-Britannia, Venäjä 2017

Ohjaus:
Alfonso Gomez-Rejon
Käsikirjoitus: Michael Mitnick
Tuotanto: Basil Iwanyk, Timur Bekmambetov
Pääosissa: Benedict Cumberbatch, Michael Shannon

1 tunti 44 minuuttia

Parin vuoden ajan hyllyllä pidetty The Current War kertoo runsaasti väritetyn tarinan Thomas Edisonin ja George Westinghousen kilpailusta Yhdysvaltain sähköistämiseksi. Benedict Cumberbatchin näyttelemän Edisonin on tarkoitus olla tämän tarinan riivattu nero – mies, jonka suuruudelle vetää vertoja vain hänen inhimillisyytensä pienuus. Michael Shannon on Westinghouse, inhimillinen kapitalisti, joka menettää yöunensa joutuessaan irtisanomaan työntekijöitään. Onneksi hän menettää yöunensa kartanossaan silkkilakanoissaan ja nuoren vaimonsa (Katherine Waterston) vieressä.

The Current Warin ongelma ei suinkaan ole sen tekijöiden ottamat vapaudet tosiasioiden suhteen, sillä niitähän on joka tapauksessa otettava ja pääasia on, että ratkaisut palvelevat elokuvateosta eivätkä historiankirjoitusta. Ongelma onkin se, että Michael Mitnickin (The Giver) kirjoittaman ja Alfonso Gomez-Rejonin (Me and Earl and the Dying Girl) ohjaaman elokuvan rakenne muistuttaa Wikipedia-artikkelia eikä lainkaan positiivisessa mielessä: mikä (englanninkielisessä Wikipediassa) toimii asiatekstinä ei taatusti toimi näytelmäelokuvan rakenteena.

The Current Wariin on otettu mukaan täysin irrallisia yksityiskohtia Edisonin ja Westinghousen keksinnöistä, Nicola Tesla (surkea Nicholas Hoult) on ympätty väkisin mukaan marttyyriksi ja Edisonin rooli sähkötuolin keksimisessä on yhtäkkiä keskeisemmässä osassa kuin elokuvan varsinainen aihe. Gomez-Rejonin elokuva saattaa lisätä nuorten tai asiaa tuntemattomien kiinnostusta lähteä kirjastoon lainaamaan Edisonista kertovia kirjoja, sillä tällainen poukkoileva kerrontatyyli jättää ilmaan enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Ihminen siinä jää joka tapauksessa tavoittamatta, kun roolihahmot ovat paperinohuita ja käveleviä kliseitä. Kaiken lisäksi käsikirjoitus on niin täynnä nippelitietoa, että juuri mikään kohtaus ei kestä minuuttia pidempään: mihinkään ei keskitytä ja vauhti on sellainen, että tunnin jälkeen luulee elokuvan kestäneen vähintään kolme kertaa pidempään.

Sähkönjakelujärjestelmän keksimisestä kertova elokuva on tietysti hyvin tumma ja sen sähköistämistä edeltävää maailmaa vaivaa ikuinen pimeys. Mukana on muutamia vaikuttavia, vaikkakin pitkälti tietokoneella luotuja kuvia, joissa pimeys peittää suurimmat epäaitoudet ja katsojan mielikuvitus täyttää loput aukot.

Elokuva-aiheena Edisonin ja sähkön tarina on mitä parhaimpia, mutta niistä kertova mestariteos antaa vielä odottaa itseään.

1tahtea1tahtea

 

LISÄMATERIAALI:

Ei lisämateriaalia.

 

DVD-JULKAISU:

Julkaisija: SF Studios, 3/2020
Tekstitys: suomi, ruotsi, ym.
Ääni: Dolby Digital 5.1
Kuva: 2,39:1
Levyjä: 1

12u

Katsottu ilman tekstityksiä.

 

TALLENNEFORMAATIT:

dvd blu ray ultrahdlogo
kuvio kylla    

Ensi-illat

Perjantai 17.9.

A A

A A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A A A A

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat