kultainenhansikasdvd

DER GOLDENE HANDSCHUH
Saksa 2019

Ohjaus:
Fatih Akin
Käsikirjoitus: Fatih Akin
Tuotanto: Fatih Akin, Nurhan Sekerci-Porst
Pääosissa: Jonas Dassler, Margarete Tiesel

1 tunti 49 minuuttia

Fatih Akinin uusin elokuva Kultainen hansikas on tyylillisesti kaukana hänen aiemmista töistään ja varsinkin edellisestä elokuvastaan In the Fadesta (2017), joka kertoo terrori-iskun uhrien omaisesta pysytellen lähellä realismia. Kultainen hansikas on toisesta ääripäästä: todellisesta sarjamurhaajasta kertova likainen ja mahdollisimman groteski elokuva, jossa katsojan myötätunnon herättävän realismin sijaan tarkoituksena on etäännyttää katsoja inhorealismilla.

Kultaisen hansikkaan päähenkilö on ilmeisesti suomensukuinen Fritz Honka (Jonas Dassler), joka elää 1970-luvun Hampurissa varsin merkityksetöntä ja sisällötöntä elämää, viettäen kaiken vapaa-aikansa läheisessä Kultainen hansikas -nimisessä kapakassa ja etsien sänkyseuraa kenestä tahansa naisesta. Kultaisen hansikkaan kaltaisessa räkälässä ei ole kylän kauneimpia naisia tai komeimpia poikia, joten itsekin karun näköinen Fritz päätyy useimmiten viemään kotiinsa itseään vanhempia vanhoja dokuja. Sänkykamarissa Fritzin otteet ovat niin velttoja, että akti jää tapahtumatta ja useimmiten syystä tai toisesta Fritz tappaa yövieraansa, eikä tee sitä kovinkaan hellävaroen.

Kultainen hansikas ei oikeastaan kerro mistään muusta: siinä on mies, joka tappaa naisia, koska hän ei syystä tai toisesta kykene tyydyttämään näitä tai saa näiltä tyydytystä. Pääroolia näyttelevä Dassler on maskeerattu mahdollisimman rujoksi ja Hongan vanhojen juoppojen uhrien rooleissa nähdään todella vanhoilta juopoilta näyttäviä naisia – ei sitä sen kauniimmin voi sanoa. Siinä on Kultaisen hansikkaan suurin kosketus realismiin: ihmiset ja myöskin lavastetut interiöörit ovat kautta linjan likaisia, hikisiä ja rähjäisiä sisäisesti ja ulkoisesti, juoppo näyttää juopolta ja juopon läävä juopon läävältä. Näiden rinnalla elokuvan ehkä suurin karikatyyri onkin yhtäkkiä hillitty: kantakapakassa istuva silmälappuinen, isokoinen, mustaan nahkatakkiin pukeutuva vanha natsi, joka ei ole koskaan sopeutunut takaisin normaaliin elämänmenoon. Baarimikkoa lukuun ottamatta tuo vanha natsi on elokuvan hahmoista se, jonka seurassa istuisi vähiten vastentahtoisesti.

Voi hyvin olla, että Akinin tarkoituksena on ollut näyttää inhorealistisen lian ja iljettävyyden kautta tällaisten rikostarinoiden todellinen maailma verrattuna siihen, minkälainen se on muissa elokuvissa. Nimittäin Uhrilampaatkin on kliinisen puhdas sarjamurhaajatarina verrattuna Kultaiseen hansikkaaseen.

1tahtea1tahtea1tahtea

 

LISÄMATERIAALI:

Ei lisämateriaalia.

 

DVD-JULKAISU:

Julkaisija: Future Film
Tekstitys: suomi, ruotsi, ym.
Ääni: Dolby Digital 5.1
Kuva: 1,85:1
Levyjä: 1

16u


TALLENNEFORMAATIT:

dvd blu ray ultrahdlogo
kuvio kylla    

Ensi-illat

Perjantai 17.9.

A A

A A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A A A A

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat