adastrabd

AD ASTRA
Yhdysvallat 2019

Ohjaus:
James Gray
Käsikirjoitus: James Gray, Ethan Gross
Tuotanto: James Gray, Brad Pitt, Dede Gardner, Jeremy Kleiner, ym.
Pääosissa: Brad PItt, Tommy Lee Jones, Ruth Negga

2 tuntia 3 minuuttia

Ad Astra on yhdysvaltalaisohjaaja James Grayn seitsemäs elokuva neljännesvuosisadassa. Työtahti on ollut hidas eikä rahoituksen löytäminen valtavirrasta poikkeaville, mutta tähtinäyttelijöitä pursuaville elokuville varmasti ole helppoa, mutta Ad Astrasta sitä on vaikea huomata. Ohjaajansa uran ylivoimaisesti kallein elokuva on alkumetreiltä lähtien uskomattoman upeaa katseltavaa, sen lavastukset ja visuaaliset tehosteet ovat täydellisen uskottavia, mutta mikään tavallinen avaruusmatka tämä ei ole.

Tarkemmin määrittelemättömään lähitulevaisuuteen sijoittuvassa tarinassa Brad Pittin näyttelemä Roy saa kuulla isänsä olevankin mahdollisesti elossa. Isäukko (Tommy Lee Jones) lähti vuosikymmeniä sitten avaruusmatkalle etsiäkseen älyllistä elämää, koska maapalloltahan sitä ei tunnetusti löydy. Matkalla isä ja koko miehistö katosivat, eikä tapausta sen tarkemmin käsitelty. Nyt käy ilmi, että astronautti-isä onkin ehkä elossa ja sen lisäksi vastuussa Maata elinkelpoisena pitävään järjestelmään kohdistuneista sähkökatkoksista. Roy lähetetään matkalle avaruuteen etsimään isäänsä ja ottamaan selvää, mitä tämä oikein tahtoo.. Matka on pitkä, täynnä yllättäviäkin kauheuksia ja ennen kaikkea Royn pohdintaa siitä, mitä on olla jonkun poika ja ihminen. Roy joutuu myös pohtimaan, mitä hän itse tahtoo: elämältään, itseltään ja isältään. Äärimmäisyyksiin viety matka on tärkeämpi kuin päämäärä.

Ad Astra on erittäin rauhallisella tempolla kerrottu, hiljaista äänimaailmaa ja Pittin kertojaääntä suosiva tarina isän ja pojan suhteesta, ei mikään toiminnantäyteinen scifi-seikkailu. Tosin upeita toimintakohtauksia on silti mukana ja ne ovat sitäkin tehokkaampia, mitä rauhallisempia hiljaiset hetket ovat. Ohjaaja-käsikirjoittaja Grayn pohdinnat ovat kuitenkin vähemmän kiinnostavia kuin hänen elokuvansa uskomattoman upea visuaalinen maailma, jonka totuudenmukaisuutta ja aitoutta ei kertaakaan kyseenalaista. Huumoriakin on tarjolla, mutta vain niille, jotka ovat nähneet Space Cowboysin (2000).

1tahtea1tahtea1tahtea1tahtea

 

LISÄMATERIAALI:

Poistettuja kohtauksia, useita dokumentteja ja ohjaajan kommenttiraita.

 

BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: 20th Century Fox
Tekstitys: suomi, ruotsi, ym.
Ääni: DTS-HD MA 7.1
Kuva: 2,39:1
Levyjä: 1

12u

Katsottu ilman tekstityksiä.

 

TALLENNEFORMAATIT:

dvd blu ray ultrahdlogo
kuvio kylla kuvio kylla  

Ensi-illat

Perjantai 17.9.

A A

A A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A A A A

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat