raakakeikkabd

RAW DEAL
Yhdysvallat 1986

Ohjaus:
John Irvin
Käsikirjoitus: Gary M. DeVore, Norman Wexler
Tuotanto: Martha De Laurentiis
Pääosissa: Arnold Schwarzenegger, Kathryn Harrold

1 tunti 46 minuuttia

John Irvinin ohjaama Raaka keikka (1986) on ihastuttava epäonnistuminen, jossa on paljon hyviä juttuja, mutta muodossa, joka ei yksinkertaisesti toimi. Arnold Schwarzenegger yrittää parhaansa mukaan näytellä entistä FBI-agenttia ja nykyistä pikkukaupungin sheriffiä, joka elää tragikoomisen onnetonta elämää tympiintyneen vaimonsa kanssa. Sitten FBI tarvitsee tuhlaajapoikaansa ja Schwarzenegger soluttautuu mafiosoiden joukkoon, paljastaa korruptoituneet poliisit ja panee pisteen ainakin muutaman roiston uralle.

Schwarzeneggerin roolisuorituksesta on uskottavuus kaukana, mutta minkä hän näyttelijänlahjoissa häviää, sen hän voittaa toimintatähden karismassa. Jokainen Schwarzeneggerin elokuvan aikana kohtaamista vastanäyttelijöistä on uskottavampi roolissaan ja osa jopa mainioita, mikä entisestään korostaa hänen epäuskottavuuttaan. Schwarzenegger on taatusti väärä valinta tähän rooliin, mutta täysin oikea valinta itse elokuvaan, sillä hänen ansiostaan sen jaksaa katsoa. Muitakin ansioita on, mutta ne ovat vähäisempiä.

Käsikirjoittajat ovat heittäneet mukaan muutamia oikeasti hauskoja kuittailuja ja tokaisuja, mutta ohjaajalla on rytmi täysin hukassa. Jokainen toimintakohtaus on huolellisesti, mutta liian pitkäpiimäisesti tehty – aivan kuin kyseessä olisi merkittävä tapahtuma, josta on nähtävä jokainen hetki. Tästä seuraa auttamattoman ylipitkiä kohtauksia ja sitä myöten elokuva, joka ei tunnu etenevän minnekään. Tässä mielessä se on täysin nykypäivän kehnojen toimintaelokuvien vastakohta, sillä niissä juostaan läpi kaiken ja menetetään samalla kosketus ihmiseen.

Katselunautinnon kannalta Raa'assakin keikassa ehdottoman tärkeä seikka on visuaalisuuden eteen nähty vaiva: toimintakohtaukset ovat komeita katseltavia, bensapommit palavat ja anamorfisessa kuvauksessa on käytetty tila hyvin hyödyksi. Räikeitä vastakohtia ovat Schwarzeneggerin kodin tökerösti lavastetut interiöörit, jotka suorastaan puistattavat, mutta osittain se on tarkoituksellistakin: aviodraamaa on kuvattu vanhan tilannekomediasarjan tyyliin, kohottaen samalla kohtauksien huumorin suoranaiseksi parodiaksi..

1tahtea1tahtea

 

LISÄMATERIAALI:

Ei lisämateriaalia.

 

BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: Soul Media
Tekstitys: suomi, ruotsi, ym.
Ääni: Dolby Digital 5.1
Kuva: 2,35:1
Levyjä: 1

16u

Blu-rayllä loppukohtauksesta katoaa ääni ja kuva muuttuu nopeutetuksi.

Katsottu ilman tekstityksiä.

 

TALLENNEFORMAATIT:

dvd blu ray ultrahdlogo
kuvio kylla kuvio kylla  

Ensi-illat

Perjantai 17.9.

A A

A A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A A A A

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat