thedeaddontdiebd

THE DEAD DON'T DIE
Yhdysvallat, Ruotsi 2019

Ohjaus:
Jim Jarmusch
Käsikirjoitus: Jim Jarmusch
Tuotanto: Joshua Astrachan, Carter Logan
Pääosissa: Bill Murray, Adam Driver, Chloe Sevigny, Tilda Swinton

1 tunti 44 minuuttia

Alusta saakka omalle tyylilleen uskollisena pysynyt Jim Jarmusch syöksyy pelotta uusien lajityyppien pariin. Jo aiemmin vankilapako-, lännen-, samurai-, vampyyri- ja episodielokuvatkin tehneen 67-vuotiaan yhdysvaltalaisohjaajan uusin elokuva onkin sitten zombiekomedia.

The Dead Don’t Die on täynnä sisäpiirin vitsejä, joiden kohteena ovat sekä elokuvan näyttelijät, Jarmusch itse, jopa elokuvan katsojat sekä tietysti zombie-elokuvien isästä käyvän George A. Romeron tuotanto. Varsinaista juonta ei ole tässäkään elokuvassa, on vain roolihahmoja: Adam Driver ja Bill Murray näyttelevät pikkukaupungin sheriffejä, jotka huomaavat oudon luonnonilmiön aiheuttaneen kuolleiden heräämisen eloon. Haudoistaan palaavat sukulaiset käyvät syömässä entisiä rakkaitaan, ja pian koko maa käy tappioon johtavaa taistelua zombie-epidemiaa vastaan.

Nämä kaksi miessheriffiä suhtautuvat asioihin sellaisella tyyneydellä, joka saa naissheriffin (Chloe Sevigny) sekoamaan. Bill Murrayn näyttelemää vanha sheriffi uskoo kaiken kyllä lutviutuvan, mutta nuorempi kollega ei ole lainkaan samaa mieltä. Vertauskuvallisuus aukenee niillekin katsojille, jotka väsähtävät Jarmuschin hitaaseen kerrontaan ja fiilistelyyn. Nopeatempoista zombiekomediaa odottavat pettyvät karvaasti, kun saavatkin nähtäväkseen elokuvan, jonka kerronta on yhtä hidasta kuin siinä nähtävien zombien eteneminen.

Pettyneitä ovat varmasti Jarmuschin tuotannon ystävätkin, sillä The Dead Don’t Die ei yksinkertaisesti ole kovin kiinnostava elokuva. Jarmuschin edellisen elokuvan, niin ikään Driverin tähdittämän Patersonin (2016) rinnalla uutuus on suorastaan mitätön, mutta ohjaajan tietoinen sotiminen lajityypin sääntöjä ja katsojien odotuksia vastaan on kyllä omalla tavallaan erittäin viehättävää katsottavaa ja koettavaa. 

1tahtea1tahtea1tahtea

 

LISÄMATERIAALI:

Muutama dokumentti elokuvasta ja sen teosta.

 

BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: Universal Sony
Tekstitys: suomi, ruotsi, ym.
Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1
Kuva: 1,85:1
Levyjä: 1

16u

TALLENNEFORMAATIT:

dvd blu ray ultrahdlogo
kuvio kylla kuvio kylla  

Ensi-illat

Perjantai 17.9.

A A

A A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A A A A

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat