highlifebd

HIGH LIFE
Iso-Britannia, Ranska, Saksa, Puola 2018

Ohjaus:
Claire Denis
Käsikirjoitus: Claire Denis, Jean-Pol Fargeau, ym.
Tuotanto: Claudia Steffen, Christoph Friedel, ym.
Pääosissa: Robert Pattinson, Juliette Binoche, Mia Goth

1 tunti 53 minuuttia

Ranskalaisohjaaja Claire Denisin uusin elokuva High Life sijoittuu kaukaiselle avaruusasemalle, jossa ainoastaan yksi mies (Robert Pattinson) ja pieni vauva ovat enää hengissä. Takaumina kerrottu elokuva on eräänlainen 2010-luvun Silent Running, vaikka tässä ei niinkään hippimusiikki soi, mutta avaruusasemalla kasvatetaan kukkia, sekstaillaan koneiden ja välillä ihmistenkin kanssa. Juonta Denisin elokuvassa ei ole, on vain teemoja, tunnelmia ja hyviä näyttelijöitä Pattinsonista Juliette Binocheen ja Mia Gothiin.

Pattinson on teknikko, joka viihtyy paremmin omissa oloissaan kuin muun miehistön seurassa. Binochen näyttelemä tohtori yrittää parhaansa mukaan saada vähälukuisen miehistön lisääntymään ja mahdollisesti pelastamaan ihmiskunnan. Siinä hän ei epäröi käyttää kaikkia mahdollisia keinoja.

High Lifen hyvin hiljainen äänimaailma ja verkkaisesti etenevä kerronta luovat omanlaisensa tunnelman, joka saattaa jostakin toisesta tuntua vain tylsältä. Elokuvallisilta ansioiltaan Denisin elokuva on kaikkea muuta kuni tylsä: maan pinnalla tapahtumat kohtaukset on kuvattu rakeiselle 16-milliselle filmille Puolassa, mikä tuo heti mieleen Stalkerin (1979) kuvamaailman, ja onhan näissä elokuvissa temaattisiakin yhtäläisyyksiä.

High Lifen budjettirajoitteet eivät näy muutamissa avaruuden ulkokuvissa, mutta kylläkin astronauttien puvuissa ja avaruusaseman sisätiloissa, joissa koko ajan on se tunne, että nyt ollaan studiossa tai hallissa maan pinnalla eikä avaruudessa. Uskottavuus kärsii myös fysiikan lakeja uhmattaessa, mutta elokuvan outoa viehätysvoimaa se ei heikennä.

1tahtea1tahtea1tahtea

 

LISÄMATERIAALI:

Ei lisämateriaalia.

 

BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: Universal Sony
Tekstitys: suomi, ruotsi, ym.
Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1
Kuva: 1,66:1
Levyjä: 1

16u

TALLENNEFORMAATIT:

dvd blu ray ultrahdlogo
kuvio kylla kuvio kylla  

Ensi-illat

Perjantai 17.9.

A A

A A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A A A A

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat