onceuponatimeinhollywoodbd

ONCE UPON A TIME... IN HOLLYWOOD
Yhdysvallat 2019

Ohjaus:
Quentin Tarantino
Käsikirjoitus: Quentin Tarantino
Tuotanto: Quentin Tarantino, David Heyman, Shannon McIntosh
Pääosissa: Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Margot Robbie

2 tuntia 41 minuuttia

Quentin Tarantinon yhdeksäs elokuva Once Upon a Time… in Hollywood jää kauas mestariteoksesta, mutta hyvä ja mieleenpainuva se on. Vaikka elokuvan tapahtumat on rakennettu Mansonin kultin tekemien murhien ympärille ja Sharon Tate (Margot Robbie) on yksi elokuvan hahmoista, faktojen noudattamista on turha odottaa. Tarantinon Kunniattomat paskiaiset -hittielokuvan (2009) nähneet tietävät, mitä tällä hänen kohdallaan tarkoitetaan: samalla mitalla annettu kosto on ainoaa oikeaa, aitoa oikeutta.

Once Upon a Time… in Hollywood kertoo muutamista, mutta ei peräkkäisistä päivistä vuoden 1969 aikana. Los Angelesin ikuisen auringon alla, Hollywoodin kukkuloiden alla elelee suosittu tv-näyttelijä Rick (Leonardo DiCaprio), jonka tähti on jo laskussa ja pankkitili tyhjenemässä. Rickin sijaisnäyttelijä Cliff (Brad Pitt) on mystinen mies, filmitähden näköinen ja elämään rennosti suhtautuva taistelulajien ekspertti, joka ehkä tappoi vaimonsa joitakin vuosia sitten. Mutta muuten hän on mukava mies. Ehkä.

Tarantinon kaksi- ja puolituntinen elokuva kuvaa samanaikaisesta Cliffin, Rickin ja tämän naapurissa asuvan Taten elämää katkelmissa. Rick on kuvaamassa uutta lännensarjaa, Cliff tutustuu Mansonin kulttiin ja viimeisillään raskaana oleva Tate hurmaa katsojat rakkaudellaan elämää kohtaan.

Kaikki tämä tapahtuu puolen vuosisadan takaisessa maailmassa, josta ei ole juuri mitään jäljellä. Once Upon a Time... in Hollywoodin lavastukset ovat mittavia ja ajankuva lukuisine elokuvamainoksineen korostettua. Elokuvassa nähtävien kuvitteellisten elokuvien ja tv-ohjelmien katkelmat on kuvattu sillä materiaalilla ja kuvasuhteella, millä ne olisi aikanaan oikeastikin tehty.

Ohjaaja-käsikirjoittajan pohjaton rakkaus tätä aikakautta ja tätä maailmaa kohtaan on ilmeistä, ja se myöskin sotii hieman itse elokuvaa vastaan. Jostakin käsittämättömästä syystä elokuvassa nähdään – kelloon katsomatta – varmaan puolen tunnin verran Rickin kuvaaman lännensarjan jakson kohtauksia. Miksi? Niissä vain jäljitellään tuon ajan lännensarjojen ja -elokuvien tyyliä, keksimättä siitä kuitenkaan mitään sen erikoisempaa parodioitavaa tai edes mitään hauskaa. Tämän vastakohtana Cliffin seikkailut ”aidossa” maailmassa ovat sitäkin kiinnostavampia, ja Pitt onkin elokuvan todellinen tähti. Itse asiassa roolisuoritus lienee Pittin uran paras.

Once Upon a Time… in Hollywood on pakostakin sisäänpäin lämpiävä elokuva, jonka Tarantino on tehnyt enemmän itselleen kuin yleisölle. Tekijän innostus elokuvansa aiheeseen ja sen maailmaan on kuitenkin tarttuvaa, ja kaikkine puutteineen ja taiteellisine itsetyydytyksineenkin Once Upon a Time… in Hollywood on todella piristävä poikkeus nykypäivän Hollywoodin tuotannossa.

1tahtea1tahtea1tahtea1tahtea

 

LISÄMATERIAALI:

Viisi dokumenttia elokuvan teosta.

 

BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: Universal Sony
Tekstitys: suomi, ruotsi
Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1
Kuva: 2,39:1
Levyjä: 1

16u

Suomenkielisen tekstityksen laatija ei ole pahemmin nähnyt vaivaa elokuvan verbaalisten vitsien kanssa.

TALLENNEFORMAATIT:

dvd blu ray ultrahdlogo
kuvio kylla kuvio kylla kuvio kylla 

Ensi-illat

Perjantai 17.9.

A A

A A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A A A A

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat