beautifulboybd

BEAUTIFUL BOY
Yhdysvallat 2018

Ohjaus: Felix van Groeningen
Käsikirjoitus: Felix van Groeningen, Luke Davies
Tuotanto: Brad Pitt, Jeremy Kleiner, Dede Gardner
Pääosissa: Steve Carell, Timothée Chalamet

2 tuntia

Beautiful Boy pohjautuu bostonilaisen toimittaja David Sheffin kymmenisen vuotta vanhaan kirjaan, joka kertoo hänen näkökulmastaan poikansa huumeriippuvuudesta. Teoksen pohjalta tehdyssä elokuvassa on lopputekstejä myöten aimo annos opetuselokuvan tunnetta, vaikka elokuva sortuu monin paikoin romantisoimaan huumeidenkäyttöä.

Tarinan toinen päähenkilö on hento nuorimies Nic (epäselvästi artikuloiva Timothée Chalamet), joka on syystä tai toisesta alkanut käyttää huumeita ja siirtynyt yhä kovempiin aineisiin. Lopulta metamfetamiini vie pojan mennessään: opiskelu, perhe ja kaikki saa jäädä piikittämisen, karkailujen, rötösten ja romanssien tieltä.

Nicin riippuvuutta kuvataan sentimentaalisesti isän näkökulmasta. Harmaantuva isäukko (Steve Carell) on sympaattinen ihminen, selvästi isäksi syntynyt mies, joka antaa pitkään kaiken anteeksi ja antaa myöskin uusia tilaisuuksia tuhlaajapojalleen. Narkkaripojan kohtalo on kovempi isälle, joka selväpäisenä ja -järkisenä ihmisenä näkee, mitä hänen poikansa on tekemässä itselleen, vaan ei voi enää aikuista poikaansa pelastaakaan.

Belgialaisohjaaja Felix van Groeningenin käsissä Beautiful Boysta on syntynyt kaksituntinen musiikkivideo, jonka parissa on välillä todella vaikea pysyä valppaana. Ohjaaja lyö ääniraidalle kovaäänistä musiikkia joka kerta, kun päähenkilöiden JA katsojan pitäisi tuntea jotakin suurta ja syvällistä. Se on halpa tehokeino, joka saa ohjaajan näyttämään vähintäänkin kokemattomalta ja ehkä myös lahjattomalta. Se, että osa lauluista on erittäin hyviä, ei tilannetta paranna.

Muutenkin van Groeningenin kerronta on kuin musiikkivideosta: lyhyitä kuvia, tunnelmakuvia ja runsaasti sentimentaalisuutta. Onnistumiset ovat Carellin roolisuorituksessa: nyttemmin jo paremmin nimenomaan draamarooleistaan tunnettu Carell tekee Nicin isästä aidon ihmisen. Tosin suurin tunteenpurkaus on tahattoman koominen, kun itse elokuva on muuten riisuttu huumorista.

1tahtea1tahtea1tahtea

 

LISÄMATERIAALI:

Kolme lyhyttä dokumenttia elokuvan teosta.

 

BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: Universal Sony / Scanbox
Tekstitys: suomi, ruotsi, ym.
Ääni: DTS-HD MA 5.1
Kuva: 1,85:1
Levyjä: 1

16u

 

TALLENNEFORMAATIT:

dvd blu ray ultrahdlogo
kuvio kylla kuvio kylla  

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Perjantai

 

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

nakemiinneuvostoliittojuliste viimeisetjuliste neitiaikajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja