thewifebd

THE WIFE
Iso-Britannia, Ruotsi, Yhdysvallat 2017

Ohjaus: Björn Runge
Käsikirjoitus: Jane Anderson
Tuotanto: Piers Tempest, Meta Louise Foldager Sørensen, ym.
Pääosissa: Glenn Close, Jonathan Pryce, Christian Slater

1 tunti 40 minuuttia

Ruotsalaisen Björn Rungen debyytti englanninkielisen elokuvan ohjaajana tapahtui The Wifella, joka on kylläkin Ruotsissa kuvattu. Hauskasti alkava ja loppua kohden yhä tragikoomisemmaksi muuttuva elokuva kertoo iäkkäästä kirjailijasta (Jonathan Pryce), joka saa kauan odottomansa puhelun ja tiedon Nobelin kirjallisuuspalkinnosta. Matka Ruotsiin vastaanottamaa peltiprenikkaa on Jonathanin unelmien täyttymys, mutta heti elokuvan alussa saadaan hienovarainen osoitus siitä, mitä tuleman pitää: vaimo Joan (Glenn Close) ei ole erityisen iloinen, kun Jonathan julistaa iloisena: ”Minä olen voittanut Nobelin!”

The Wife kertoo toisaalta siitä, miten nerokkaina pidettyjä taiteilijoita mielistellään jopa huomaamatta ja tahtomattaankin, mutta ennen kaikkea se on tarina Joanista. Kypsään ikään ehtinyt Joan peilaa omaa menestystään ja elämäänsä miehensä omaan vain huomatakseen, että asiat voisivat olla toisinkin.

Soppaan liittyvät myös pariskunnan aikuinen poika (Max Irons), joka haaveilee omasta kirjailijan urasta, sekä Jonathanin virallisen elämäkerran kirjoittamisesta haaveileva nuorempi kollega (Christian Slater).

Ruotsissa oloa korostetaan elokuvassa kyllästymiseen saakka, varsinkin, kun koko elokuvasta huokuu eurooppalaisuus. Se on eurooppalaisen ja varsinkin bergmanilaisen elokuvanteon malliesimerkki: älykäs teos, joka pitää katsojaakin älykkäänä. Komeasti kuvattu ja pääasiassa koreisiin sisätiloihin (ja lavasteisiin) sijoittuva elokuva on mainiosti rytmitetty. Rungen kerronta on tehokasta ja elokuvan tunnelma erittäin puoleensavetävä. Kaiken keskiössä ovat ihmiset ja niiden näyttelijät.

Close tekee Joanina jälleen yhden hienon roolisuorituksen, jonka varjoon Prycen yhtä hieno tulkinta omasta hahmostaan jäi ainakin palkintomittelöissä. Sääli, että edes näyttelijät itse eivät osaa arvostaa roolisuoritusta, joka on täydellisen uskottava. Ellei se näytteleminen sanan varsinaisessa merkityksessä näy, niin silloin ei tule palkintojakaan…

1tahtea1tahtea1tahtea1tahtea

 

LISÄMATERIAALI:

Ei lisämateriaalia.

 

BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: SF Studios
Tekstitys: suomi, ruotsi, ym.
Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1
Kuva: 2,39:1
Levyjä: 1

12u

 

TALLENNEFORMAATIT:

dvd blu ray ultrahdlogo
kuvio kylla kuvio kylla  

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Perjantai

 

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

nakemiinneuvostoliittojuliste viimeisetjuliste neitiaikajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja