vicebd

VICE
Yhdysvallat 2018

Ohjaus: Adam McKay
Käsikirjoitus: Adam McKay
Tuotanto: Adam McKay, Will Ferrell, Brad Pitt, ym.
Pääosissa: Christian Bale, Amy Adams, Steve Carell, Sam Rockwell

2 tuntia 13 minuuttia

Adam McKay siirtyi Will Ferrellin kanssa tekemiensä komedioitten parista vakavamman elokuvan pariin The Big Shortilla (2015), josta tulikin yksi ensi-iltavuotensa kehutuimmista amerikkalaisfilmeistä. McKayn uusin elokuva Vice – vallan oikeat kasvot jatkaa toteutustyyliltään täsmälleen samalla linjalla, mutta tällä kertaa kikkailu alkaa jo ärsyttää ja haitata muuten taidolla tehtyä elokuvaa.

Christian Bale näyttelee George W. Bushin varapresidenttinä tunnetuksi tullutta Dick Cheneytä, rinnallaan Amy Adamsin näyttelemä vaimo Lynne. Elokuva alkaa Cheneyn nuoruusvuosilta, jolloin Bushin kaltaisesta hulivilipojasta kasvaa maailmankin mittapuulla merkittävä poliittinen tekijä – omalla yritteliäisyydellään, halullaan ja juonikkuudellaan.

McKayn itsensä kirjoittama elokuvaa seuraa Cheneytä kriittisesti arvostellen, mutta myöskin selvästi ihaillen hänen kekseliäisyyttään ja häikäilemättömyyttään. McKayn omiin tulkintoihin perustuva elokuva maalaa kuvan siitä, minkälainen ihminen Cheney saattaa olla – ei siitä, minkälainen hän on historiankirjojen mukaan. Bale tekee mainion roolin, vaikka puhuukin kuin Batmanin roolissaan ja maskeerauksen alta näkyy tuttu Bale, joka näyttää lihottamisen sijaan pukeneen ylleen useamman villapaidan (terveellisempää sellainen, toki).

Kuvauksessa on käytetty paljon hyvin pientä terävyysaluetta, mutta parhaimmillaan se on silti komea ja elokuvallinen.

Vicessa tasapainotellaan muutenkin koko ajan draaman ja varsinaisen farssin välillä – huumori on jatkuvasti läsnä. Silloinkin, kun itse tarinassa ei ole mitään hauskaa, McKay käyttää The Big Shortin ”tehokeinoa”, eli tarinan kulku keskeytetään tietoiskuilla tai näyttämällä huonolaatuista nettivideota tai valokuvaa. Välillä se menee äärimmäisyyksiin ja korostaa McKayn epävarmuutta, kun hän ei osaa tuoda esiin euforista taistelutahtoa esiin muuten kuin leikkaamalla kuvaan juoksuun ampaisevasta tiikeristä. Ennen pitkää alkaa käydä selväksi, että Vice – vallan oikeat kasvot on leikkauspöytäelokuva.

McKay on pitänyt huolen, että elokuva etenee sellaista vauhtia, ettei kukaan ehdi siihen kyllästyä. Siinä samalla tosin vauhti on niinkin kovaa, että poliittinen jargoni ja sen sisältö uhkaa jäädä taka-alalle ja viesti mennä ohi.

1tahtea1tahtea1tahtea

 

LISÄMATERIAALI:

Poistettuja kohtauksia, kaksi dokumenttia elokuvan teosta sekä traileri.

 

BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: SF Studios
Tekstitys: suomi, ruotsi, ym.
Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1
Kuva: 2,39:1
Levyjä: 1

12u

 

TALLENNEFORMAATIT:

dvd blu ray ultrahdlogo
kuvio kylla kuvio kylla  

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Perjantai

 

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

nakemiinneuvostoliittojuliste viimeisetjuliste neitiaikajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja