theupsidebd

THE UPSIDE
Yhdysvallat 2017

Ohjaus: Neil Burger
Käsikirjoitus: Jon Hartmere
Tuotanto: Todd Black, Jason Blumenthal, Steve Tisch
Pääosissa: Kevin Hart, Bryan Cranston, Nicole Kidman

2 tuntia 5 minuuttia

Ranskalaisten Eric Toledanon ja Olivier Nakachen ohjaama Koskemattomat (2011) kertoi tositarinan mustasta köyhälistön edustajasta, josta tulee rikkaan neliraajahalvaantuneen valkoisen miehen henkilökohtainen avustaja ja paras ystävä. Koskemattomat on erinomainen esimerkki siitä, miten huumori oli siihen mennessä muuttunut, varsinkin Euroopassa: nyt uskallettiin tehdä komediallinen draama tällaisesta aiheesta, jota varsinkin Hollywoodissa olisi kartettu viimeiseen saakka – vaikka pilkkaa se ei missään vaiheessa ollut.

Toledanon ja Nakachen elokuva oli valtava menestys; Ranskassa se on kaikkien aikojen kolmanneksi katsotuin elokuva, häviten Titanicille (1997) vain täpärästi ja päihittäen Tuulen viemän (1939) selvällä erolla. Kotimaastaan parikymmentä miljoonaa katsojaa saanut elokuva keräsi muista Euroopan maista toisen mokoman, Suomestakin peräti 70 000.

Yhdysvalloissa Koskemattomia ei nähty koskemattomina. Levitys- ja uudelleenfilmatisointioikeudet ostanut The Weinstein Company ei nauranut kohtaukselle, jossa vitsailtiin Hitler-viiksillä, joten kohtausta käytännössä sensuroitiin ja lyhennettiin. Kun The Weinstein Company sitten tuotti elokuvan uudelleenfilmatisoinnin, on kohtaus mukana alkuperäisessä asussaan. Poissa ovat Weinsteinin veljekset.

The Upside on malliesimerkki huonosta uudelleenfilmatisoinnista. Se on käytännössä täsmälleen sama elokuva kuin alkuperäinen, melkeinpä kuva kuvalta, mutta ilman samaa tunnetta, oivallusta, hohdokkuutta ja elokuvan taikaa.

The Upsidessa tapahtumat on siirretty tietysti Yhdysvaltoihin, jossa on niin vallan loistava sosiaalijärjestelmä, että näkyvä yksityiskohta köyhän osapuolen on kohdalla pitänyt vaihtaa. Driss on nyt Dell, Kevin Hartin näyttelemä entinen vankilakundi, hyväsydäminen, mutta joka tapauksessa entinen vankilakundi. Ehdonalaisvalvojaansa varten hänen täytyy todistaa aktiivisuutensa työnhakijana, vaikka eihän kukaan entistä vankilakundia palkkaa.

Sitten elämäänsä kyllästynyt, onnettomuudessa neliraajahalvaantunut ja sittemmin myös vaimonsa menettänyt miljardööri Philip (Bryan Cranston) etsii henkilökohtaista avustajaa. Dell hakee paikkaa tietämättä, mitä se työ todellisuudessa on. Philip näkee Dellissä erilaisen hakijan ja valitsee hänet. Yhteistyöstä ja avunannosta alkaa tie kohti ystävyyttä ja elämänilon löytämistä.

Hart tekee ehkä uransa parhaan roolisuorituksen, kun hän ei pääsekään hyödyntämään maneerejaan joka kohtauksessa. Cranston on hyvä päänäyttelijä, sanan eri merkityksissä, mutta ei hän ole François Cluzet eikä Hart ole Omar Sy.

Alkuperäisen elokuvan hyvä tarina ei siitä ole huonontunut, onhan se toistettu lähes sellaisenaan, joskin kevyemmän, vähemmän merkityksellisen ja vähemmän todellisen elokuvan muodossa. Koko elokuvan epäaitoutta kuvastaa se, että kahvin kaatuessa housuille ääniraidalle on lisätty äänitehoste siitä, kun vettä tippuu kuumalle levylle.

Neil Burgerin ohjaama elokuva on kuvattu hieman laimeissa sävyissä ja valaistui kuin tv-tuotanto. Jälkituotannossa sen kuvaa on terävöitetty niin paljon, että elokuva näyttää siltä kuin siihen olisi lisätty "liikkeenparannusta".

Mutta tietystikään The Upsidea ei ole tehty niille yli 40:lle miljoonalle eurooppalaiselle, jotka kävivätt alkuperäisen katsomassa elokuvissa. Se on tehty niille 300:lle miljoonalle yhdysvaltalaiselle, jotka eivät osaa katsoa vieraskielisiä elokuvia. Omapa on tappionsa.

1tahtea1tahtea

 

LISÄMATERIAALI:

Poistettuja kohtauksia ja pieleen menneitä ottoja.

 

BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: Universal Sony / Scanbox Entertainment
Tekstitys: suomi, ruotsi, ym.
Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1
Kuva: 1,85:1
Levyjä: 1

12u

TALLENNEFORMAATIT:

dvd blu ray ultrahdlogo
kuvio kylla kuvio kylla   

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Perjantai

 

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

nakemiinneuvostoliittojuliste viimeisetjuliste neitiaikajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja