aprayerbeforedawnbd

A PRAYER BEFORE DAWN
Iso-Britannia, Ranska, Kiina, Yhdysvallat 2017

Ohjaus: Jean-Stéphane Sauvaire
Käsikirjoitus: Jonathan Hirschbein
Tuotanto: Roy Boulter, Rita Dagher, ym.
Pääosissa: Joel Cole, Vithaya Pansringarm

1 tunti 56 minuuttia

Billy Mooren kokemuksista thaimaalaisessa kertovaan kirjaan pohjautuva A Prayer Before Dawn ei ole erityisen yllätyksellinen vankielokuva, mutta se on kaikessa yksinkertaisuudessaan voimakas ja erittäin taitavasti tehty.

Joe Colen näyttelemä englantilaisnuorukainen asuu Thaimaassa, nyrkkeilee ja vetää huumeita. Thaimaan tunnetusti tiukka huumepolitiikka vie Billyn telkien taakse sellaiseen hikiseen, itämaiseen vankilaan, joita toivoo näkevänsä vain elokuvissa ja korkeintaan painajaisissa. Nyt ei pelata venäläistä rulettia tai käydä kapinaan, vaan Billy joutuu opettelemaan selviytymään vankilassa, jossa majoituskin on järjestetty vankileirityyliin yhteisiin tiloihin. Nukkumaan mennessä ei tiedä, mihin herää, jos lainkaan enää herää. Ympäristö ja ilmapiiri on ikävä kenelle tahansa, eikä Billyn muukalaisuus auta. Vankilan ainoa valkoihoinen äijä ei puhu tai ymmärrä paikallisten kieltä, eikä näistä moni englantia. Billyn ainoa toivo järjen säilyttämisestä on päästä taas nyrkkeilemään.

Vakaa kamera seuraa tarkkana päähenkilöä taitavasti kuvatussa ja ohjatussa elokuvassa, jossa ei ole mitään ylimääräistä tai turhaa. Se ei ole toiminnallinen eikä sen päähenkilö ole missään välissä sankari, mutta ei toivottomuuteen vajoava lällärikään. Kuitenkin tämän vankilan ihmisistä hän on niitä parhaimpia. Tositarinaa noudattaessaankaan A Prayer Before Dawn ei ole tarua ihmeellisempi, mutta se on uskottava, aidonoloinen ja konstailematon. Colen roolisuoritus välittää katsojalle roolihahmonsa kovat kokemukset, joita katsellessaan voi olla tyytyväinen siitä, että asuu sivistysvaltiossa – siltäkin varalta, että joskus linnaan päätyisi.

1tahtea1tahtea1tahtea1tahtea

 

LISÄMATERIAALI:

Ei lisämateriaalia.

 

BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: Cinema Mondo / Booky.fi
Tekstitys: suomi, ruotsi
Ääni: DTS-HD MA 5.1
Kuva: 2,35:1
Levyjä: 1

16u

TALLENNEFORMAATIT:

dvd blu ray ultrahdlogo
kuvio kylla kuvio kylla   

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Perjantai 31.7.

theoutpostjul theboy2juliste

thehighnotejul pekkatopohantajul

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

viimeisetjuliste neitiaikajuliste seurapelijuliste neitiaikajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja