widowsbd

WIDOWS
Yhdysvallat, Iso-Britannia 2018

Ohjaus: Steve McQueen
Käsikirjoitus: Steve McQueen, Gillian Flynn
Tuotanto: Steve McQueen, Arnon Milchan, Emile Sherman, Iain Canning
Pääosissa: Viola Davis, Michelle Rodriguez, Elizabeth Debicki, Colin Farrell

2 tuntia 9 minuuttia

Brittiläisen Steve McQueenin (ei sen) neljäs elokuva Widows pohjautuu Lynda La Planten samannimiseen suomentamattomaan romaaniin, josta on tehty aiemmin peräti kolme tv-sovitusta. McQueen on laatinut elokuvakäsikirjoituksen yhdessä Gone Girl -romaanin kirjoittaneen Gillian Flynnin kanssa. Lopputulos on silkkaa laatua.

Widows kertoo kolmesta erilaisesta tuoreesta leskirouvasta, joita yhdistää leskeyden lisäksi se, että kukin edustaa vähemmistöä ja heidän kaikkien miehensä kuolivat pieleen menneessä ryöstökeikassa. Keikan suunnitelleen rikollisnero Harryn (Liam Neeson) leski Veronica (Viola Davis) on itse lainkuuliainen kansalainen, joka on miehensä menestyksen ansiosta tottunut hyvään elämään. Se loppuu, kun Harry kuolee ja viimeisen keikan uhriksi joutunut poliitikko (Brian Tyree Henry) ilmoittaa ”velan” siirtyneen Veronicalle: kaksi miljoonaa dollaria ja kuukausi maksuaikaa. Pennitön Veronica pakottaa muut keikan myötä leskeksi jääneet naiset avukseen uuteen keikkaan, jonka on edettävä Harryn jälkeensä jättämien piirustusten mukaan. Epäonnistuminen ei ole vaihtoehto.

Mitä vähemmistöjä nämä keskenään aivan erilaiset naiset sitten edustavat. Veronica ja eräs myöhempi vahvistus ovat mustaihoisia, Linda (Michelle Rodriguez) meksikolainen ja Alice (Elizabeth Debicki) puolalainen. Vain yksi leskistä ei ole mitään vähemmistöä, mutta sylivauvan äitinä hän ei ole keikassa mukana.

Widowsissa neljä kaidalla polulla pysynyttä naista joutuu viimeisenä oljenkortenaan astumaan miestensä saappaisiin, tekemään fyysisestikin miesten työt – ja kaikki on vieläpä rikollista. McQueenin elokuvassa Veronican ja hänen myötään näiden muidenkin naisten ainoa keino selviytyä on rikkoa lakia. Kaiken lisäksi rikos on sellainen, ettei siinä ole kunnon uhriakaan: rikollinen paikallispoliitikko (Robert Duvall) ja tämän parempi, mutta ei lainkaan mustavalkoisen hyvä poika (Colin Farrell) ovat rahansa rötöksillä hankkineet ja ne valtiolta pimittäneet. Kukaan ei menetä yöuniaan, jos nämä joutuvat rikoksen uhreiksi.

McQueenin elokuva on klassinen ryöstötarina ajankohtaisin painotuksin ja nykyaikaisesta näkökulmasta katsottuna, ja siinä toimii kaikki. Elokuvassa on hyvä juoni, jonka ympärille on rakennettu mehevä tarina. Näyttelijät ovat ensiluokkaisia, mutta niin on myös McQueenin ohjauskin. Tarinaa etenee tehokkaasti ja sitä vain auttaa McQueenin jatkuva taitava ja näyttävä tyylittely. McQueen ei epäröi käyttää komeita ylimenoja tai yhden kuvan kohtauksia. Michael Mannin Heat – ajojahti (1995) on selkeä esikuva varsinkin rytmiltään, tunnelmaltaan, tummasävyiseltä värimaailmaltaan ja erittäin tehokkaan äänisuunnittelunsa osalta. Silti Widows seisoo silti tukevasti omilla jaloillaan: audiovisuaalisena kokemuksena se on suorastaan mestarillinen, ja harras tunnelma on taatusti mieleenpainuva.

1tahtea1tahtea1tahtea1tahtea

 

LISÄMATERIAALI:

Muutama dokumentti elokuvan teosta.

 

BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: 20th Century Fox
Tekstitys: suomi, ruotsi, ym.
Ääni: DTS-HD Master Audio 7.1
Kuva: 2,39:1
Levyjä: 1

16u

TALLENNEFORMAATIT:

dvd blu ray ultrahdlogo
kuvio kylla kuvio kylla  kuvio kylla

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Keskiviikko 28.7.

petterikaniinijulisteuusi

Perjantai 30.7.

petterikaniinijulisteuusi petterikaniinijulisteuusi

petterikaniinijulisteuusi

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

luokkakokous3jul perunajuliste2 sihjajuliste lapinlahtijul

Lisää kotimaisia ensi-iltoja