fahrenheit119dvd

FAHRENHEIT 11/9
Yhdysvallat 2018

Ohjaus: Michael Moore
Käsikirjoitus: Michael Moore
Tuotanto: Michael Moore, Carl Deal, Meghan O'Hara

2 tuntia 3 minuuttia

Michael Mooren ohjaama ja käsikirjoittama Fahrenheit 9/11 (2004) oli sensaatiomainen dokumenttielokuva myös yleisömenestyksensä osalta. Suomessakin liki 85 000 katsojaa saanut elokuva on nyt saanut jatkoa, mutta Fahrenheit 11/9 ei ensimmäisen osan hurjasta menestyksestä huolimatta tullut meillä valkokangaslevitykseen. Syykin on aika selvä: Fahrenheit 11/9:ssä ei ole sensaatiomaisuutta, eikä se ole kovin hyväkään.

Fahrenheit 11/9 katsoo Amerikan Yhdysvaltoihin noin vuonna 2018. Presidenttinä on mies, josta positiivisinkin ajatus on negatiivinen. Moore maalaakin kuvaa erityisesti Trumpista, josta hän aitoja video- ja audionauhoja yhdistelemällä tekee todennäköisen sukurutsarin ja pedofiilin. Sen lisäksi Moore käy läpi (oman tulkintansa) siitä, miten Trumpista ylipäätään tuli presidenttiehdokas, miksi hän voitti ja miksi hän ehkä pääsee toisellekin kaudelle. Mitään niistä mahdollisista hyvistä asioista, mitä Trump on aikaan saanut, ei mainita, mutta ei myöskään kaikkia todistetusti idioottimaisia ratkaisujakaan. Trump-kuva on negatiivinen, ymmärrettävästikin, mutta se jää puolitiehen.

Ylipäätään Mooren tyyli on viljellä omia mielipiteitään ja tulkintojaan totuutena, vaikka näille ei mitään todisteita olisikaan esittää. Mooren elokuvat enemmän kolumneja kuin raportteja. Lopputulos on prosoiva, ajatuksia herättävä ja ennen kaikkea viihdyttävä. Moore ei oman kotikaupunkinsa myrkytetystä vesijohtovedestäkään kertoessaan unohda sitä, että tästä saa hyvää dokumenttiviihdettä. Aiempien töittensä tapaan Moore turvautuu myös teatraalisuuteen, jonka katselu aiheuttaa myötähäpeän tunteita.

Trump ei kuitenkaan ole ainoa, joka saa Moorelta turpaan. Hillary Clinton ja Barack Obama saavat omansa, jälkimmäinen lähinnä muiden suusta, mutta nämäkin äänet ovat elokuvassa mukana. Trumpin puolustajia ei tokikaan ole. Elokuvassa haastateltavat asiantuntijat uskovat Trumpin hölmöilyn taakse kätkeytyvän ilmiselvä toisinto 1930-luvun Saksan tapahtumista, ja Moore rinnastaa Trumpin Hitleriin käyttämällä kuvamateriaalia Hitleristä ja sen päällä ääntä Trumpin puheista. Moore käy haastattelemassa jopa Nürnbergin oikeudenkäyntien viimeistä elossa olevaa tuomaria, jonka lyhyessä puheenvuorossa on voimaa ja vilpittömyyttä.

1tahtea1tahtea1tahtea

 

LISÄMATERIAALI:

Ei lisämateriaalia.

 

DVD-JULKAISU

Julkaisija: SF Studios
Tekstitys: suomi, ruotsi, ym.
Ääni: DTS-HD MAster Audio 5.1
Kuva: 1,78:1
Levyjä: 1

12u

TALLENNEFORMAATIT:

dvd blu ray ultrahdlogo
kuvio kylla    

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Perjantai

 

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

nakemiinneuvostoliittojuliste viimeisetjuliste neitiaikajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja