kingofthievesbd

KING OF THIEVES
Iso-Britannia 2018

Ohjaus: James Marsh
Käsikirjoitus: Joe Penhall
Tuotanto: TIm Bevan, Eric Fellner, Michelle Wright, ym.
Pääosissa: Michael Caine, Jim Broadbent, Tom Courtenay

1 tunti 43 minuuttia

Ohjaaja James Marsh johdattaa katsojia tietoisesti harhaan. Vuonna 2015 Lontoossa tapahtuneesta jalokiviliikkeen ryöstöstä kertova King of Thieves alkaa kuin mustavalkoelokuvan aikakauden brittiläinen rikoskomedia, jossa joukko toinen toistaan vanhempia ja vaivaisempia veteraaniroistoja lyöttäytyy yhteen rahakasta keikkaa varten. Mutta elokuvan edetessä käy ilmi, ettei tämä ole – kuten eräs hahmosta sanoo – mikään Charles Crichtonin Varastin miljoonan (1951). Marshin elokuvan roistot voivat olla huumorintajuisia, mutta pinnan alla piilee pelkkä roisto.

Mikä tahansa elokuva, jonka pääosissa nähdään Michael Caine, Tom Courtenay, Jim Broadbent, Michael Gambon ja Ray Winstone on katsomisen arvoinen. Jos se vielä sattuu olemaan tositapahtumiin pohjautuva musta rikoskomedia, sitä parempi. Ikävä kyllä odotuksia syntyy, eikä King of Thieves näihin kaikkiin odotuksiin vastaa. Se on liian epätasapainoinen yhdistelmä komiikkaa ja draamaa, kallistuen jälkimmäisen puoleen, vaikka asetelma olisikin ehkä suosinut edellistä.

Marsh kuljettaa Joe Penhallin (Ikuinen rakkaus, Tie) tarinaa nopeaa vauhtia: ryöstö on täydessä vauhdissa ennen kuin puoli tuntia elokuvasta on ehtinyt kulua. Komeasti ja ammattitaitoisesti, ilman turhia kikkaluita kuvattu elokuva kantaa silti hyvin loppuun saakka, mutta tarina on ikävän tuttu lukuisista muista elokuvista. Paremmat ajat tulevat mieleen, kun Marsh viljelee tyylittelymielessä otoksia Cainen ja kumppaneiden aiemmista (rikos)elokuvista. Vaikka se samalla kertoo näiden päähenkilöiden eläneen parasta aikaansa 1960-luvulla, ovat Riehakkaan ryöstön (1969) ja Tappakaa Carterin (1971) kaltaiset filmit myös liian kova vertailukohta King of Thievesille.

Elokuvassa 85-vuotias Caine alkaa käydä vanhaksi: hän pysyy lähinnä paikoillaan, seisten tai istuen. Huoneen poikki käveleminen alkaa olla nykypäivän Cainelle jo jonkinlainen stuntti, mutta ymmärtäähän sen: Cainen iässä harva on enää pystyssä lainkaan, vielä harvempi tekee töitä. Tätä surumielistä kaihoa entisaikojen loiston perään löytyy tästä elokuvasta roppakaupalla.

1tahtea1tahtea1tahtea

 

LISÄMATERIAALI:

Ei lisämateriaalia.

 

BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: SF Studios
Tekstitys: suomi, ruotsi, ym.
Ääni: DTS-HD MAster Audio 5.1
Kuva: 2,39:1
Levyjä: 1

12u

TALLENNEFORMAATIT:

dvd blu ray ultrahdlogo
kuvio kylla kuvio kylla