searchingbd

SEARCHING
Venäjä, Yhdysvallat 2018

Ohjaus: Aneesh Chaganty
Käsikirjoitus: Aneesh Chaganty, Sev Ohanian
Tuotanto: Timur Bekmambetov, Sev Ohanian, Adam Sidman, Natalie Qasabian
Pääosissa: John Cho, Debra Messing

1 tunti 42 minuuttia

Tekijöidensä mukaan Searchingista piti alkujaan tulla 8-minuuttinen lyhytelokuva, mutta tuottajaksi lupautunut yhtiö halusi laajentaa sen koko illan elokuvaksi. Lopputulos ei tunnu lainkaan venytetyltä, vaan ongelmat ovat jossakin muualla.

Jon Chon näyttelemä tavallinen yhdysvaltalainen perheenisä kohtaa kaksi tragediaa elokuvan aikana. Ensin hänen vaimonsa kuolee syöpään ja sen jälkeen teini-ikäinen tyttärensä Margot (Michelle La) katoaa jälkiä jättämättä. Tässä ei ole mitään uutta, mutta elokuvan toteutustavassa on – joskin vastaavaa on kokeiltu jo aiemminkin ainakin Open Windowsissa (2014). Nimittäin kaikki Searchingin tapahtumat nähdään tietokoneen tai puhelimen ruudulta. Vaikutelma on siis ikään kuin se, jos joku olisi kuvannut tietokoneen näyttöä (mikä tietenkään ei ole elokuvan toteutustapa). Tällainen jos mikä kerrontatapa on itsetarkoituksellista tyylittelyä ja kikkailua, mutta se toimii.

Searchingin poikkeuksellinen toteutustapa on varmasti ollut se, mistä elokuva on syntynyt: tarina on rakennettu toteutustavan ehdoilla eikä päinvastoin. Debytoiva ohjaaja Aneesh Chaganty osaa rakentaa hitaasti kasvavaa jännitystä, ja Chon erittäin luonnollinen roolisuoritus korostaa tietokoneen ja puhelimen ruuduilla nähtävän videokuvan aidonoloisuutta. Cho on elokuvan pääosassa toisinaan pelkkänä äänenä, mutta useimmiten netti- tai kännykkäkameran välityksellä. Missään vaiheessa toteutustyyli ei muutu.

Elokuva pitää hyvin otteessaan aina lähelle loppua, kunnes naurettavan huonot juonenkäänteet ilmestyvät peliin. Searching tarjoaa ohimennen kaunistelemattoman kuvan siitä, minkälaiseksi juoruilu on muuttunut internetin tuoman anonymiteetin myötä.

1tahtea1tahtea1tahtea

 

LISÄMATERIAALI:

Ohjaajan kommeenttiraita ja pari dokumenttia elokuvan teosta.

 

BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: Universal Sony
Tekstitys: suomi, ruotsi, ym.
Ääni: DTS-HD MAster Audio 5.1
Kuva: 1,78:1 (teatterilevityksessä 1,85:1)
Levyjä: 1

12u

TALLENNEFORMAATIT:

dvd blu ray ultrahdlogo
kuvio kylla kuvio kylla