ensimmaisenakuussabd

FIRST MAN
Yhdysvallat 2018

Ohjaus: Damien Chazelle
Käsikirjoitus: Josh Singer
Tuotanto: Damien Chazelle, Wyck Godfrey, Adam Merims, ym.
Pääosissa: Ryan Gosling, Claire Foy, Jason Clarke

2 tuntia 21 minuuttia

Ensimmäisenä Kuussa on eritoten tekniikkaa ihannoiva ja sitä hyödyntävä, huikean visuaalinen katsomiskokemus, eikä se varsinaisesti yritäkään olla mitään muuta. Neil Armstrongista (ja samalla hänen kahdesta toveristaan) kertova elokuva on hyvin suoraviivainen tarina koelentäjä Armstrongista, joka pienen tyttärensä kuoleman jälkeen hakee uutta pohdittavaa astronauttikoulutuksesta ja lopulta pääsee mukaan ensimmäiselle matkalle Kuuhun. Loppu on historiaa ja pääpiirteissään kaikkien tiedossa. Yksityiskohdat eivät, mutta niistä ei välttämättä syntyisi kovin mielenkiintoista näytelmäelokuvaa, eikä niitä yksityiskohtia tässäkään orjallisesti läpi käydä.

Ryan Gosling näyttelee vähäeleisesti ja uskottavasti miestä, jonka täytyy olla hieman tavallisesta poikkeava ollakseen valmis lähtemään toiselle planeetalle – matkalle, joka todennäköisemmin johtaa kuolemaan kuin onnelliseen kotiinpaluuseen. Goslingin näyttelemä Armstrong on kaiken keskiössä, koska hän astui ensimmäisenä Kuun pinnalle. Buzz Aldrin (Corey Stroll) jää paljon vähäisempään rooliin, Michael Collinsista (Lukas Haas) puhumattakaan. Toisaalta, katsojalle ei muuta luvatakaan: elokuvan alkuperäinen nimi on First Man, ei First Men.

ensimmaisenakuussa2still
Neil Armstrong (Ryan Gosling) Kuussa (maassa).

Keskeisessä, mutta ei niin tärkeässä osassa on myös Armstrongin vaimo, jota hurmaavan itsevarma Claire Foy näyttelee. Foyn roolihahmo on tyypillinen 1960-luvun kotiäiti, joka ei ole tyhmä tai osaamaton, eikä hänen miehensä ole sovinisti tai alistaja. Mutta kun maailman alusta alkaen näin on eletty, niin näin hekin elävät. Keskiluokkaisissa perheissä naisen paikka oli kotona lasten luona, ja tietysti tästä ikivanhasta ja todesta asiasta revitään tänä päivänä jonkinlaista draamaa, mutta Kuu on silti pääosassa.

Armstrongin astuessa avaruusrakettiin kaikki huomio pysyy hänen kokemuksissaan, eikä tässä ole mitään tasajakoa astronauttien ja maassa komentokeskuksessa/tarkkaamossa istuvien ihmisten kesken. Matka Kuuhun ja merkittävät hetket siellä kuvataan pieteetillä. Audiovisuaalinen kokemus on vangitseva: 65:n millimetrin filmille kuvattu Kuu-jakso ja muuten 16:sta ja 35:n millimetrin filmille kuvattu elokuva on ohjaaja Chazellen ja kuvaaja Linus Sandgrenin suuri taidonnäyte. Avaruutta ei ole kuvattu näin vaikuttavasti ainakaan sitten Ron Howardin Apollo 13:sta (1995). Kuu-jakso on myös toisella kuvasuhteella (1,78:1) kuin muu elokuva (2,39:1). 

Neil Armstrong oli kylmänviileä mies, josta on tehty kylmänviileä elokuva. Siitä ei puutu vavahduttavia kokemuksia tai suurta draamaa, mutta pieni ihminen jää suuren Kuun varjoon.

1tahtea1tahtea1tahtea1tahtea

 

LISÄMATERIAALI:

Poistettuja kohtauksia, ohjaajan kommenttiraita, dokumentteja elokuvan teosta ja niin edelleen.

 

BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: Universal Sony
Tekstitys: suomi, ym.
Ääni: Dolby Atmos
Kuva: 2,39:1 ja 1,78:1 (Kuu-jaksot)
Levyjä: 1

12u

TALLENNEFORMAATIT:

dvd blu ray ultrahdlogo
kuvio kylla kuvio kylla kuvio kylla

Ensi-illat

Perjantai 28.2.

erityisetjuliste eramaankutsujuliste

theinvisiblemanjuliste sonicthemoviejuliste

uskomatonluolapelastusjuliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

elamaakuolemanjalkeenjuliste aikajonkasainjuliste2 nakemiinneuvostoliittojuliste neitiaikajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja