searchingforingmarbergmandvd

INGMAR BERGMAN – VERMÄCHTNIS EINES JAHRHUNDERTGENIES
Saksa, Ranska 2018

Ohjaus: Margarethe von Trotta, Felix Moeller, Bettina Böhler
Käsikirjoitus: Margarethe von Trotta, Felix Moeller
Tuotanto: Benjamin Seikel, Stéphane Sorlat, Guy Amon, ym.

1 tunti 39 minuuttia

Saksalaisohjaaja Margarethe von Trottan ohjaama Searching for Ingmar Bergman on yksi monista viime vuonna Ingmar Bergmanin syntymän 100-vuotisjuhlavuoden myötä valmistuneista Bergman-dokkareista. Helsingissä Rakkautta & anarkiaa -festivaalillakin esitetty puolitoistatuntinen seuraa von Trottaa, joka käy keskustelemassa Bergmanista ihmisenä, taiteilijana, työtoverina ja elämänkumppanina niin Bergmanin näyttelijöiden, perheenjäsenten kuin kollegoidenkin kanssa. Von Trottan lisäksi kollegoista äänessä ovat muun muassa Ruben Östlund ja Olivier Assayas, Bergmanin lähipiiristä muun muassa Liv Ullmann ja poika Daniel Bergman.

Jane Magnussonin Bergman – yksi vuosi, yksi elämä -dokumenttia (2018) paremmaksi on vaikea panna: se oli innostava, monisärmäinen ja elokuvallisesti korkeatasoinen. Von Trottan dokumentti on vähemmän kunnianhimoisempi ja teknisesti taatusti vaatimattomampi, hyvin paljon tyypillistä televisiodokumenttia muistuttava teos. Myös tässä Bergmanin persoonasta maalataan moniulotteinen kuva, eikä häntä siis kuvata vain positiivisessa valossa. Oikeastaan niin Magnussonin kuin von Trottankin dokumenteissa Bergmanista syntyy kuva suuresta taiteilijasta, joka on ollut sosiaalisesti kömpelö ja ihmisenä ehkä joskus tahtomattaankin ikävä. Yhtä kaikki, von Trottan dokumentissa ei käsitellä lainkaan sitä, onko työn tuloksia tarkasteltaessa merkitystä sillä, miten työnjohtaja alaisiaan kohteli. Sen sijaan käydään jälleen kerran läpi Bergmanin veroskandaali ja Saksan-aikaa, elämää omalla saarellaan ja Bergmanin mainetta naistenmiehenä.

Bergmanin lapsenlapsi kertoo hauskan tarinan siitä, kuinka Bergman näytti hänelle ulkorakennukseen rakennetussa teatterissaan Michael Bayn Pearl Harboria (2001). Bergman ei kuitenkaan kyseisestä elokuvasta erityisemmin pitänyt, mutta halusi katsella elokuvan suuret toimintakohtaukset ja kelata kaiken muun yli.

1tahtea1tahtea1tahtea

 

LISÄMATERIAALI:

Ei lisämateriaalia.

 

DVD-JULKAISU:

Julkaisija: Soul Media / Elokuvapalvelu J. Suomalainen
Tekstitys: Suomi, ym.
Ääni: Dolby Digital 5.1
Kuva: 1,78:1 (vaihtelee elokuvakatkelmissa)
Levyjä: 1

12u

HUOM! Kuvanopeutta ei ole muutettu 25 kuvaan per sekunti, joten kuva nykii ja liike vääristyy.

TALLENNEFORMAATIT:

dvd blu ray ultrahdlogo
kuvio kylla    

Ensi-illat

Keskiviikko 19.2.

semieletonremppajuliste

Perjantai 21.2.

richardjewell2juliste thegentlemenjuliste

koiranpaivatjuliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

elamaakuolemanjalkeenjuliste aikajonkasainjuliste2 nakemiinneuvostoliittojuliste neitiaikajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja