pitkanjussinmajatalo1dvd

FAWLTY TOWERS
Iso-Britannia 1975, 1979

Ohjaus: John Howard Davies (kausi 1), Bob Spiers (kausi 2)
Käsikirjoitus: John Cleese, Connie Booth
Tuotanto: John Howard Davies (kausi 1), Douglas Argent (kausi 2)
Pääosissa: John Cleese, Prunella Scales, Connie Booth

3 tuntia (kausi 1), 3 tuntia (kausi 2) [12 x 30 min]

John Cleesen ja silloisen vaimonsa Connie Boothin yhdessä käsikirjoittama Pitkän Jussin majatalo on brittikomediaa perinteisimmillään ja parhaimmillaan. Kirjoittajana ja esiintyjänä yhtä nerokas Cleese näyttelee Basil Fawltya, jonka pieni hotelli ”Englannin Rivieralla” on täynnä eriskummallisia vieraita, mutta oudoin on silti omistaja itse. Vaimonsa tossun alla elävä Basil pitää itseään korkeassa arvossa ja käyttäytyy kohteliaasti vain itseään selvästi ylemmässä asevassa olevia kohtaan. Lordit ja tohtorit ovat Basilin mielivieraita, mutta tavalliset ihmiset saavat kylmää kohtelua teräväkieliseltä ja lyhytpinnaiselta hotellinomistajalta. Omansa saavat myös tarjoilija Polly (Booth) ja hyvin vähän englantia ymmärtävä espanjalainen Manuel, sarjan hyvätahtoinen vastine pahantahtoiselle hölmölle eli Basilille.

Fawlty pitää valehtelemalla ja sepittämällä huolen, ettei missään tilanteessa menetä kasvojaan, mutta onnistuu vain nolaamaan itsensä vieläkin täydellisemmin. Tämä on keskeinen juttu jokaisessa jaksossa.

Sarjaa tehtiin vain kaksitoista jaksoa ja kaksi tuotantokautta; tuotantokausien välissä Cleese ja Booth ehtivät erotakin, mikä lienee osasyynä siihen, että toisella kaudella Polly on pienemmässä roolissa. Ohjaajakin vaihtui, mutta muuten tuotantokausien välissä olevaa muutamaa vuotta ei huomaa: lavasteet ovat samat ja yhtä huonosti pystytetyt, toisin sanoen kulissit heiluvat minkä ehtivät. Ulkokuvia on erittäin vähän, eikä hotellin pihalta poistuta kuin yhdessä jaksossa.

Cleeselle ominainen sarkastinen huumori ja hänen loistelias roolisuorituksensa ovat tehneet Pitkän Jussin majatalosta kestävän klassikon. Fawltyn hahmo ja koko sarja ovat olleet esikuvina monille tuleville tilannekomediasarjoille, eikä suinkaan vähiten Tankki täyteen -sarjalle, joka lainaa Pitkän Jussin majatalolta hyvin paljon (ja on silti ihan ainutlaatuinen oma juttunsa).

1tahtea1tahtea1tahtea1tahtea1tahtea

 

LISÄMATERIAALI:

Ei lisämateriaalia.

 

DVD-JULKAISU:

Julkaisija: Soul Media / Elokuvapalvelu J. Suomalainen
Tekstitys: Suomi, ym.
Ääni: Dolby Digital 2.0
Kuva: 1,33:1
Levyjä: 2 (kausi 1), 2 (kausi 2)

su

Melko varmasti samasta masterista tehty kuin aiempikin DVD-julkaisu, eli 1970-luvulla videolle kuvattu teos myös näyttää kaltaiseltaan.

TALLENNEFORMAATIT:

dvd blu ray ultrahdlogo
kuvio kylla    

Ensi-illat

Keskiviikko 19.2.

semieletonremppajuliste

Perjantai 21.2.

richardjewell2juliste thegentlemenjuliste

koiranpaivatjuliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

elamaakuolemanjalkeenjuliste aikajonkasainjuliste2 nakemiinneuvostoliittojuliste neitiaikajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja