blackkklansmanbd

BLACKkKLANSMAN
Yhdysvallat 2018

Ohjaus: Spike Lee
Käsikirjoitus: Spike Lee, Charlie Wachtel, David Rabinowitz, Kevin Willmott
Tuotanto: Spike Lee, Jordan Peele, Jason BLum, ym.
Pääosissa: John David Washington, Adam Driver, Topher Grace

2 tuntia 1 minuutti

60 vuotta täytettyään Spike Lee on tehnyt yhden uransa parhaimmista töistä, joka yleisömenestyksensä puolesta jää elämään suomalaisessa katsojatilastohistoriassa. BlacKkkKlansman keräsi Suomen elokuvateattereihin yli 225 000 katsojaa, noin kaksi kertaa enemmän kuin Leen aikaisemmat elokuvat yhteensä ja vain kymmenentuhatta katsojaa vähemmän kuin Avengers: Infinity War. Siitä on syytä iloita.

BlacKkKlansmanin elokuvan loistava menestys ei selity yksistään sillä, että Jasper Pääkkönen nähdään elokuvassa suuressa sivuroolissa. Pääkkösen läsnäolo toi elokuvalle runsaasti julkisuutta Suomen iltapäivälehdissä, mutta vaikka nimenomaan Pääkkönen olisi saanut kansan aluksi liikkeelle, pysyivät katsojat liikkeellä varmasti siksi, että kyseessä on hyvä ja ajankohtainen elokuva.

Leen elokuvissa vastakkainasettelun aika ei ole milloinkaan ollut ohi, ja kolmenkymmenen vuoden jälkeen tämä saman vatvominen alkoi väkisinkin tympiä. Trumpin valinta presidentiksi antoi uutta tuulta purjeitten alle, ja tässä samassa vanavedessä Lee tekee häpeilemättömän mustavalkoisen, mutta paikoitellen terävän satiirin ja kritiikin yhdysvaltalaisesta menosta vuonna 2018.

1970-luvun Colorado Springsiin sijoittuva BlacKkKlansman kertoo tositarinan mustaihoisesta poliisista, joka soluttautuu Ku Klux Klanin paikallisjaostoon. Ron Stallworth (John David Washington todellisessa läpimurtoroolissaan) alkaa lähimmän kollegansa, juutalaisen Flipin (Adam Driver), kanssa vakoilla klaanin toimintaa. Stallworth pitää ensin yhteyttä klaaniin puhelimitse, mutta Stallworthin ja klaanin jäsenten tapaamisissa mustaihoisen sijaan Stallworthin sijaan paikalla on ilmiselvästi juutalainen Flip. Kun Ron/Flip sanoo juuri, mitä punaniskaiset klaanilaiset toivovat, hän etenee nopeasti pienen porukan ja koko toiminnan ytimeen.

BlacKkKlansmanin henkilögalleria on pidetty melko pienenä. Poliisin puolella vain Ronin ja Flipin roolit ovat tärkeitä, klaanilaisten puolella on neljä keskeistä tyyppiä: paikallisosaston johtaja inhimillisine piirteineen (Ryan Eggold), liipasinherkin ja eniten vihalla täyttynyt Felix (Pääkkönen), älyltään syntymättömän lapsen tasolle jäänyt Ivanhoe (Paul Walter Hauser) sekä KKK:n pääjärjestön johtaja (Topher Grace). Ivanhoen tehtävä on tuoda koomisuutta dramaattiseen tarinaan, vaikka ilman häntäkin olisi pärjätty. Sen sijaan Pääkkösen rooli on erittäin tärkeä. Pääkkösen tapaus tuo mieleen Samuli Edelmannin roolin Mission: Impossible – Ghost Protocolissa (2011), jossa Edelmannin liki nimetön roolihahmo oli keskeisemmässä osassa kuin varsinainen pääantagonisti (Michael Nyqvist). Hyvää, vähäaksenttista amerikanenglantia puhuva Pääkkönen tekee mainiota työtä.

Filmin todellinen tähti on kuitenkin John David Washington, jolle rooli on ensimmäinen merkittävä. Ulkonäön osalta nuorempaa Washingtonia ei sekoittaisi isäänsä, mutta hänellä on kyllä täsmälleen samanlainen ääni ja puhetapa kuin vanhemmalla Washingtonilla. Washingtonin näyttelemä Ron edustaa omasta kulttuuriperimästään ylpeää mustaa miestä valkoisen miehen maailmassa. Hän ei myöskään pelkää puuttua epäkohtiin ja käydä käsiksi KKK:n toimintaan. Maltillinen mies ihastuu nuoria mustia opiskelijoita vallankumoukseen yllyttävään naiseen (Laura Harrier).

Stallworthin ja KKK:n yhteydenpito puhelimitse tuntuu erittäin epäloogiselta, mutta niin se onkin: todellisen elämän Stallworth oli yhteydessä klaaniin kirjeitse. Muitakin yksinkertaistuksia ja taiteellisia vapauksia on tehty, mutta faktojen noudattaminen ei olekaan Leen elokuvan ideana. Sen ideana on näyttää, miten viha ruokkii vihaa ja kestää vuosisadasta toiseen. Ihmiset, joiden elämässä ja korvien välissä ei ole mitään, täyttävät sitä tyhjiötä mielellään muiden vihaamisella, koska siihen ei paljon vaadita. Vihaaminen ja väärin ymmärtäminen on aina helpompaa kuin ymmärtäminen.

Viittaukset Trumpiin ja nykyaikaan ovat jatkuvia ja ilmeisiä, mutta silti hienovaraisia ja jopa nokkelia. Elokuvan lopussa näytettävä montaasi Charlottesvillen mellakasta vuodelta 2017 kertoo dokumentaarisesti siitä, miten vastakkainasettelun aika ei tosiaankaan ole vieläkään ohi.

Visuaaliselta ilmeeltään ja tekniseltä toteutukseltaan BlacKkKlansman on Leen uran komeimpia ja elokuvallisimpia: kokeneen ohjaajan ja pitkien elokuvien tekijänä kokemattoman kuvaaja Chayse Irvinin yhteistyö on tuottanut korkeatasoisen tuloksen. Leikkausvaiheessa Lee on harrastanut jonkun verran kikkailua ja tyylittelyä, mutta maltilla sitäkin. 1970-luvun epookki on syntynyt pienistä aineksista, mutta ajan henki ja miljöö on liki käsin kosketeltava.

1tahtea1tahtea1tahtea1tahtea

 

LISÄMATERIAALI:

Tekijöiden haastatteluja liittyen työskentelyyn Leen kanssa sekä elokuvan pidennetty traileri.

 

BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: Universal Sony
Tekstitys: Suomi, ym.
Ääni: Dolby Atmos
Kuva: 2,39:1
Levyjä: 1

12u

TALLENNEFORMAATIT:

dvd blu ray ultrahdlogo
kuvio kylla  kuvio kylla kuvio kylla

Ensi-illat

Keskiviikko 19.2.

semieletonremppajuliste

Perjantai 21.2.

richardjewell2juliste thegentlemenjuliste

koiranpaivatjuliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

elamaakuolemanjalkeenjuliste aikajonkasainjuliste2 nakemiinneuvostoliittojuliste neitiaikajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja