lbjdvd

LBJ
Yhdysvallat 2016

Ohjaus: Rob Reiner
Käsikirjoitus: Joey Harstone
Tuotanto: Rob Reiner, Mattheww George, Tim White, ym.
Pääosissa: Woody Harrelson, Michael Stahl-David, Richard Jenkins

1 tunti 38 minuuttia

1980- ja 1990-luvuilla monia muistamisen arvoisia elokuvia ohjanneen Rob Reinerin ura on ollut hyvin epätasainen. Esikoisohjaus Hei, me rokataan! (1984) on mukadokumenttien kantaisiä ja lajityyppinsä valioita, sitä seurannut Viimeinen kesä (1986) mainio siirappinen draama lapsuuden lopusta, Kun Harry tapasi Sallyn (1989) nokkela romanttinen komedia, Piina (1991) tehokas trilleri ja Kunnian miehiä (1992) erittäin viihdyttävä oikeussalidraama. Näiden vastapainoksi Reiner on tehnyt useita korkeintaan keskinkertaisia elokuvia, joista The President: Lyndon B. Johnson -nimellä Pohjoismaissa julkaistu LBJ on toiseksi tuorein. Sen jälkeen Reiner on jo ohjannut toisen ilmeisen keskinkertaisen poliittisen draaman.

LBJ:n budjetin pienuus käy ilmi kaikesta, aivan kuten Reinerin parhaan terän jääminen sinne 1990-luvulle. Tälläkin kertaa ohjaajan kerronta on laiskaa, koko filmi muistuttaa enemmänkin television draamadokumenttia kuin valkokangaselokuvaa, jollaista tekijät ovat kuitenkin yrittäneet tehdä. Mitäänsanomattoman näköinen digikuvaus, päänäyttelijän vahva maskeeraus ja sisätilapainotteisuus ovat ne kolme asiaa, mitkä tästä elokuvasta jää mieleen. Ei edes käsikirjoittaja Joey Harstonen välillä viljelemät ihan hyvät vitsit.

Aina mainio Woody Harrelson näyttelee Yhdysvaltain varapresidentti Lyndon B. Johnsonia, joka tietää häviävänsä presidenttikilvan John F. Kennedylle (erittäin epäkennedymäinen Jeffrey Donovan) ja jää siksi leikistä pois, suostuen Kennedyn varapresidentiksi. Voimakastahtoinen ja itsekeskeinen Johnson katsoo pitkällä putkella ja uskoo päivänsä koittavan. Kun Kennedy ammutaan, se koittaakin, mutta onko kaikki tämä lopulta sitä, mitä Johnson halusi?

Harstone, Reiner ja Harrelson maalaavat Johnsonista elävän kuvan, hän ei olekaan pelkkä roisto saati sitten sankari. Harrelsonin epäonneksi hänellä on naamallaan tietystä kulmasta katsottuna erinomainen ja taas toisaalta nähtynä naurettava naamio, jonka alle tietysti melkoinen osa vivahteista jää. Siitä huolimatta Harrelson on tämän elokuvan tähti ja hänen roolisuorituksensa koko elokuvan ainoa kunnon onnistuminen.

1tahtea1tahtea

 

LISÄMATERIAALI:

Ei lisämateriaalia.

 

DVD-JULKAISU:

Julkaisija: Sandrew Metronome, maahantuonti Elokuvapalvelu J. Suomalainen
Tekstitys: Suomi, ym.
Ääni: Dolby Digital 2.0
Kuva: 2,39:1
Levyjä: 1

12u

HUOM! Ilmeisen väärin muutettu kuvanopeus DVD:tä varten, sillä kuva "nykii" jatkuvasti ja on näin ollen aika lailla katselukelvotonta.

TALLENNEFORMAATIT:

dvd blu ray ultrahdlogo
kuvio kylla
 

Ensi-illat

Keskiviikko 27.10.

A

Perjantai 29.10.

A A

A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat