papillon2018bd

PAPILLON
Tshekki, Espanja, Yhdysvallat 2017

Ohjaus: Michael Noer
Käsikirjoitus: Aaron Guzikowski
Tuotanto: Joel McFarland, David Koplan, Ram Bergman, ym.
Pääosissa: Charlie Hunnam, Rami Malek

1 tunti 54 minuuttia

Franklin J. Schaffnerin ohjaama alkuperäinen Papillon (1973) oli yksi aikansa suurimmista yleisömenestyksistä ja hyvin yksinkertaisesta syystä: se on erittäin vaikuttava ja tehokas elokuva toivosta, ystävyydestä ja paremman huomisen tavoittelusta. 1930-luvulla pitkään vankilakierteeseen joutuvista kahdesta aivan erilaisesta miehestä tulee olosuhteiden pakosta ystäviä. Henri, ”Papillon”, on selviytyjätyyppi, kova, mutta hyväsydäminen mies, joka ei anna periksi. Dega on pienikokoinen ja tottunut paljon helpompaan elämään, mutta periksi hänkään ei anna. Molemmat ovat opportunisteja, joiden elämänjanoa ei helposti sammuteta.

Steve McQueen teki uransa parhaimman roolisuorituksen Papillonina ja Dega kuuluu Dustin Hoffmanin mieleenpainuvimpiin rooleihin. Schaffner taas teki Dalton Trumbon käsikirjoituksesta kivenkovan elokuvan, joka elää yhä ja voi hyvin. Siitä huolimatta Papillon on nyt filmattu uudelleen ja vieläpä hyvin tarkkaan noudattaen alkuperäistä käsikirjoitusta. Muutoksiakin on tehty, mutta siinä samalla tehokkaimmat ja vaikuttavimmat kohtaukset on jätetty pois ja tilalle on otettu tietosanakirjasisältöä tosielämän Papillonista ja hänen vaiheistaan ennen ja jälkeen alkuperäisen elokuvan tapahtumien. Alkuperäiseen Papilloniin jätettiin avoin loppu, mutta uudelleenfilmatisoinnissa loppuratkaisu väännetään rautalangasta.

Muualla elokuvassa alkuperäisen älykästä ja aikuista sisältöä on korvattu nyrkkitappeluilla ja jatkuvilla peräaukkoon liittyvillä jutuilla. Ilmeisesti uuden Papillonin tekijät kuvittelevat, etteivät katsojat tiedä, mihin tuon ajan vankilassa sullottiin arvotavarat. Olisi kuitenkin liian helppo väittää, että myös uusi Papillon on peräisin sieltä.

Henri Charrieren puolifiktiivinen tai puolitosi alkuperäisromaani ja siitä tehty 1970-luvun klassikkofilmatisointi ovat niin kovaa kamaa, ettei niistä voi tehdä huonoa elokuvaa. Mutta kun kyseessä oli poikkeuksellisen suuri yleisömenestys ja suoranainen klassikko, mestariteos, niin kenelle tämä uusi versio sitten on tehty? Teinipojat ja -tytöt eivät tunne Papillonin tarinaa lainkaan, mutta ilmeisesti he ovat tämän elokuvan kohderyhmää. Ja vaikka uusi Papillon on hyvin monissa paikoissa tyhmennetty alkuperäisestä, on se silti liian viisasta tavaraa vedotakseen siihen samaan suureen yleisöön, joka käy katsomassa supersankaritarinoita.

Uudet käsikirjoittajat ja uusi ohjaaja eivät ole vahingossakaan onnistuneet romuttamaan Papillonin sanomaa toivosta ja ystävyydestä. McQueen, joka oli oikeasti kova kaveri, on korvattu Charlie Hunnamilla, jonka kovan kundin imago on punttisalilta hankittua. Hunnam ei suinkaan ole huonoin kehonrakentajanäyttelijä, mutta hänkään ei ole McQueen. Vielä paremmin alkuperäistä roolisuoritusta jäljittelee Rami Malek, joka on ilmiselvästi perehtynyt Hoffmanin roolisuoritukseen – väitti, mitä väitti. Ja aivan selvästi alkuperäinen Papillon on tuttu myös tanskalaisohjaaja Michael Noerille, joka on välillä kopioinut Schaffnerin elokuvaa kuva kuvalta. Elokuvan tuotantoarvot ovat kohdallaan ja se on komeaa katseltavaa.

Uuden Papillonin etuna on myös se, että kun se paikoin hyvinkin uskollisesti noudattelee alkuperäistä filmatisointia, se tuo jatkuvasti mieleen sen huomattavan paljon korkeatasoisemman edeltäjänsä. Positiiviset muistikuvat alkuperäisestä hieman vääristävät uuden filmin herättämiä tunteita.

1tahtea1tahtea1tahtea

 

LISÄMATERIAALI:

Ei lisämateriaalia.

 

BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: Future Film
Tekstitys: Suomi, ym.
Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1
Kuva: 2,35:1
Levyjä: 1

16u

TALLENNEFORMAATIT:

dvd blu ray ultrahdlogo
kuvio kylla kuvio kylla   

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Perjantai 31.7.

theoutpostjul theboy2juliste

thehighnotejul pekkatopohantajul

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

viimeisetjuliste neitiaikajuliste seurapelijuliste neitiaikajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja