firstreformedbd

FIRST REFORMED
Yhdysvallat, Iso-Britannia, Australia 2017

Ohjaus: Paul Schrader
Käsikirjoitus: Paul Schrader
Tuotanto: Christine Vachon, David Hinojosa, ym.
Pääosissa: Ethan Hawke, Amanda Seyfried

1 tunti 53 minuuttia

72-vuotiaan Paul Schraderin kahdeskymmenes oma ohjaustyö liki 40-vuotisella ohjaajauralla on myös yksi hänen parhaimmistaan. Tyyliltään se edustaa sitä samaa nykyaikaista realismia, jossa suositaan pitkiä kuvia, joskus kohtauksessa on vain yksi kuva, ääniraita on riisuttu kaikista ”hienouksista”, musiikkia käytetään todella vain tehokeinona ja näyttelijät pyrkivät samanlaiseen realismiin ilmaisussaan. Tällaisista teoksista mainittakoon Robert Eggersin The Vvitch: A New-Egland Folk Tale (2015) ja William Oldroydin Lady Macbeth (2016).

Mainitun lisäksi First Reformed on paljon muutakin, ei vähiten kunnianosoitus Andrei Tarkovskin elokuville. Elokuva kertoo pienen yhdysvaltalaisen teollisuuskaupungin First Reformed -nimisen kirkon uudesta papista (Ethan Hawke), entisestä sotilaspastorista, jonka menneisyys on täynnä surua ja murhetta. Nykyisyydessä ei ole mitään. Sitten paikallinen nuori nainen (Amanda Seyfried) pyytää pappia puhumaan miehelleen, joka on syrjäytynyt ja radikalisoitunut. Pian pappia vaivaa sama pakkomielle. Kaiken yllä leijuu kysymys siitä, antaako amerikkalaisille niin rakas jumala anteeksi sen, etteivät ihmiset tehneet mitään estäkseen ilmastonmuutoksen ja maapallon tuhoutumisen?

Täyskuvana kuvattu ja julkaistu elokuva käyttää vanhaa kuvasuhdetta tehokeinona, joka kuvastaa päähenkilön tämänhetkistä tilannetta, jossa päähän mahtuu vain yksi ajatus eikä laajempaa kuvaa lainkaan. Hawke tekee hienon roolin, yhden parhaimmistaan ja taatusti pienimuotoisimpansa.

Schrader on itse kirjoittanut elokuvansa, joka käsittelee ennen kaikkea ihmiselämää odottavaa tuhoa, ihmisten välinpitämättömyyttä ja samalla myöskin yhden papin käsitystä jumalasta. Tunnelmaltaan vahvan elokuvan kuvasta liian suuri osa menee massiivisten suomenkielisten tekstityksien alle.

1tahtea1tahtea1tahtea1tahtea

 

LISÄMATERIAALI:

Trailereita.

 

BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: Universal Sony
Tekstitys: Suomi, ym.
Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1
Kuva: 1,33:1 (alkuperäinen kuvasuhde)
Levyjä: 1

12u

TALLENNEFORMAATIT:

dvd blu ray ultrahdlogo
kuvio kylla kuvio kylla   

Ensi-illat

Keskiviikko 27.10.

A

Perjantai 29.10.

A A

A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat