kauheanainendvd

EN FRYGTELIG KVINDE
Tanska 2017

Ohjaus: Christian Tafdrup
Käsikirjoitus: Christian Tafdrup, Mads Tafdrup
Tuotanto: Marta Mleczek, Thomas Heinesen
Pääosissa: Anders Juul, Amanda Collin

1 tunti 24 minuuttia

Tanskalaisen Christian Tafdrupin ohjaama ja Mads Tafdrupin kanssa käsikirjoittama Kauhea nainen on mielenkiintoinen pieni elokuva siitä Pohjoismaasta, josta usein parhaimmat elokuvayllätykset tulevatkin. Toisaalta Kauhea nainen on elokuva, jonka ohjaaja on tehnyt kaikkensa aiheuttaakseen katsojassa sellaisia vastareaktioita, ettei elokuvasta enää oikein nautikaan – ellei sitten omaa erityisen pirullista huumorintajua.

Kolmikymppisen Rasmuksen (Anders Juul) huolettomat poikamiespäivät ja ikuinen nuoruus vaihtuvat ahdistavaan yhteiselämään kauniin, mutta erittäin itserakkaan ja manipuloivan Marien (Amanda Collin) kanssa. Rasmus tekee valinnan yhteiselämästä ja saman katon alle muuttamisesta jonkun muun kuin järjen ja vakaan harkinnan jälkeen, mistä syystä tuloksena on täydellinen katastrofi. Nahjusmainen Rasmus tuntee olevansa vieras omassa kodissaan, eikä suotta. Muutaman kerran onnistuneen manipuloinnin jälkeen suoraan kameraan katsova Marie on käyttänyt tilannetta hyväkseen.

Amanda Collin taitavasti näyttelemä Marie on käytökseltään vähän kuin v-mäinen mies: sellainen, joka puhuu alentuvasti puolisolleen, vähättelee tämän älykkyyttä ja mielipiteitä, ja antaa puolisolleen mahdollisuuden valita vain kun vaihtoehdot ovat molemmat yhtä huonoja. Rasmuksen hahmo sitten taas on kuin se nainen, joka syystä tai toisesta tähän alentuu. Tässä mielessä Kauhea nainen on piristävän erilainen elokuva, joka kääntää tilanteet päälaelleen, mutta sitten taas toisaalta kumpikaan elokuvan päähenkilöistä ei ole sellainen, josta katsoja voisi välittää ja jota kannustaa suuntaan tai toiseen. Tähän vaikuttaa pitkälti se, ettei Rasmuksen elämästä tai persoonasta ennen Marieta anneta juuri minkäänlaista kuvaa.

Sähäkästi leikatun ja kaunistelematta kuvattu elokuva on vahvasti sisätilapainotteinen. Pirullisella huumorilla väritetyn ihmistutkielman päähenkilöitä kuvaavat Rasmuksen asunnon seinillä roikkuvat halvat uudet julisteet Jättiläisnaisen hyökkäyksestä (1958) ja The Big Lebowskin (1998) The Dudesta. Mutta ei Rasmus The Dude ole...

1tahtea1tahtea1tahtea

 

LISÄMATERIAALI:

Ei lisämateriaalia.

 

DVD-JULKAISU:

Julkaisija: Cinema Mondo
Tekstitys: Suomi, ym.
Ääni: Dolby Digital 5.1
Kuva: 2,35:1
Levyjä: 1

7u

TALLENNEFORMAATIT:

dvd blu ray ultrahdlogo
kuvio kylla    

Ensi-illat

Perjantai 22.10.

A A

A A

A A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat