fakiirijokabd

THE EXTRAORDINARY JOURNEY OF THE FAKIR
Ranska, Yhdysvallat, Belgia, Singapore, Intia 2018

Ohjaus: Ken Scott
Käsikirjoitus: Ken Scott, Luc Bossi, ym.
Tuotanto: Luc Hardy, Samir Gupta, ym.
Pääosissa: Dhanush, Bérénice Bejo

1 tunti 36 minuuttia

Romain Puértolasin romaaniin pohjautuva Fakiiri joka juuttui vaatekaappiin alkaa kertomuksella köyhästä intialaispojasta, josta tulee aikuisena show-mies ja taskuvaras ja joka ystävineen vie turistien taskuista matkapuhelimet. Tällaisella tyypillä on hieman vaikea voittaa heti kättelyssä yleisön sympatioita puolelleen, eikä lempi katsojan ja elokuvan välillä leimahda kunnon liekkiin myöhemminkään.

Dhanush näyttelee Ajaa, joka lapsena tajuaa olevansa köyhä. Ajan äidillä ei ole varaa viedä poikaa Pariisiin tapaamaan isäänsä, jota Aja ei ole koskaan tavannut. Sitten Aja näkee Ikean (tai siis nimeltä mainitsemattoman, sinikeltaisia värejä ja Ikean suosimaa kirjaisinta käyttävän ruotsalaisen huonekaluliikeketjun) katalogin, joka avaa näkymiä toisenlaiseen maailmaan. Jo nuorukaisena Aja alkaa tienata kavereineen rahaa esittämällä fakiiria ja milloin mitä taikatemppuja. Vanhemmiten tämän työn yhteydessä käännetään turisteja. Lopulta Aja päättää lähteä Pariisiin, näkemään ruotsalaisen huonekaluliikkeen ja viemään äitinsä tuhkat isänsä luo. Edessä on odysseia eurooppalaiseen makuun mukautetuilla intialaismausteilla.

Mahdollisimman halvalla tuotettu Fakiiri joka juutti vaatekaappiin on kuvattu pääasiassa Intiassa, Ranskassa ja Italiassa, siinä välissä piipahdetaan vähän muuallakin. Vaikka näin monesta kuvausmaasta voisi saadakin toisenlaisen kuvan, on tämä seikkailu elokuvallisessa mielessä hyvin vaatimaton. Kuvaaja Vincent Mathias ei osaa pitää kuviaan tarkkana, eikä ohjaajalla ole sen suurempaa näkemystä.

Kaikesta näkyy se, miten Danny Boylen Slummien miljonäärin (2008) jälkeen kaikki intialaista eksotiikkaa ja mielenmaisemaa kansainväliselle yleisölle esittelevä elokuvat pyrkivät olemaan tarinoita nuoruuden suunnattomista seikkailuista. Brittiohjaaja Boyle osasi tehdä sellaisen elokuvan, maanmiehensä Ken Scott (Mies joka antoi, Unfinished Business) ei, mutta ei hänellä ole niin mahtavaa käsikirjoitustakaan. Fakiirin käsikirjoituksessa mennään kehyskertomuksen kautta viattomalle matkalle kohti vahvistuvia moraalikäsityksiä ja mielenrauhaa synnyttäviä oivalluksia elämän tarkoituksesta. Se on kevyt filmi heti alusta alkaen, eikä komedian pysyminen kevyenä suinkaan synti ole, mutta tässä tapauksessa yritykset kertoa jostakin vakavammasta menevät muun siirapin sekaan. Tunnetasolla Fakiiri jättää kylmäksi, mutta Dhanush on sympaattinen päänäyttelijä ja sopivan ulkopuolisen oloinen äveriäiden ja itseriittoisten ranskalaisten ja italialaisten joukossa. Elokuvan suruton asenne vie vähän mennessään, ja vaikkei lopputuloksessa ole pahemmin kehuttavaa, ei elokuvan harmitonta viihtellisyyttäkään voi vähätellä.

1tahtea1tahtea

 

LISÄMATERIAALI:

Ei lisämateriaalia.

 

BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: Future Film
Tekstitys: Suomi, ym.
Ääni: DTS-HD MA 5.1
Kuva: 2,35:1
Levyjä: 1

7u

TALLENNEFORMAATIT:

dvd blu ray ultrahdlogo
kuvio kylla  kuvio kylla  

Ensi-illat

Perjantai 22.10.

A A

A A

A A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat