oceans8bd

OCEAN'S EIGHT
Yhdysvallat 2018

Ohjaus: Gary Ross
Käsikirjoitus: Gary Ross, Olivia Milch
Tuotanto: Steven Soderbergh, Susan Ekins
Pääosissa: Sandra Bullock, Cate Blanchett, Anne Hathaway

1 tunti 50 minuuttia

Herrasmiesvaras Danny Ocean seikkaili ensimmäisen kerran valkokankaalla jo vuonna 1960 Frank Sinatran näyttelemänä. Kolmekymmentä vuotta myöhemmin Rat Pack vaihtui George Clooneyn, Brad Pittin ja Matt Damonin kaltaisiin nuorukaisiin, ohjaajaksi tuli Steven Soderbergh ja Ocean's Eleven (2001) valloitti maailman elokuvayleisön. Pari jatko-osaa eivät riemunkiljahduksia aiheuttaneet. Runsaat kymmenen vuotta franchise sai olla naftaliinissa, kunnes se nostettiin jälleen esiin naisversiota varten.

Ghostbustersin naisversioon verrattuna Ocean's 8:lla on huomattavasti paremmat lähtökohdat ja lopputuloskin on tuntuvasti parempi, joskaan ei silti kaksinen. Ocean's 8:ssa lähdetään häpeilemättä toistamaan edeltäjien kaavaa: jälleen toteutettavana on suuren luokan ryöstö, joka vaatii tarkkaa suunnittelua (sitä ei pahemmin nähdä), nerokkaita keksintöjä (teknologiaa, jota ei ole olemassa) ja millintarkkaa toteutusta (no, niin).

Sandra Bullockin näyttelemä Danny Oceanin sisko vapautuu vankilasta, jossa hän on ehtinyt suunnitella suureessa pintaliitäjien gaalassa tapahtuvaa jalokiviryöstöä. Hän värvää avukseen vanhoja ystäviään (Cate Blanchett, Sarah Paulson, Mindy Kaling) ja uuden tuttavuuden, siististi coolin hakkerin (Rihanna, uskottavuus huipussaan) sekä mestariluokan taskuvarkaan (Awkwafina). Suunnitelman toteutuksen kannalta erityisen tärkeässä osassa on raha-asiansa sössinyt irlantilainen pukusuunnittelija, jota perienglantilainen Helena Bonham Carter näyttelee. Anne Hathaway puolestaan ylinäyttelee näytellessään näyttelijää.

Pleasantvillen (1998) ja Seabiscuitin (2003) kaltaisilla laatufilmeillä uransa aloittaneen Gary Rossin ura lähti Nälkäpelin (2012) myötä uuteen nousuun, mutta hän ei ole toiminnan parissa omimmillaan. Ocean's 8:ssa hyvin yksinkertainen, vanhaa toistava käsikirjoitus ei tarjoa paljoakaan purtavaa Rossin kaltaiselle ohjaajalle, joka ei saa filmiin sellaista vauhtia ja tekemisen meininkiä, mitä tällainen aihe vaatii. Näin siitäkin huolimatta, että hän on itse laatinut elokuvan käsikirjoituksen yhdessä Olivia Milchin kanssa. Parhaimmillaan Ocean's 8 onkin elokuvan alkupuolella, jolloin sen kuuluukin olla hidastempoisempi ja hillitty. Tuolloin myös Bullock, Blanchett ja Paulson saavat näytelläkin, eivätkä pelkästään hyödyntää maneerejaan.

Soderberghin trilogiakaan ei ollut erityisen onnistunut, ja kun Ocean's 8 ammentaa nimenomaan niistä elokuvista, ei sekään lentoon lähde. Silti se on moraalittomaksi tarinaksi harmitonta viihdettä ja epätasaisuudestaan huolimatta se ei ainakaan tylsistytä.

3tahtea

 

LISÄMATERIAALI:

Poistettuja kohtauksia ja muutamia dokumentteja.

 

BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: 20th Century Fox / Warner Bros.
Tekstitys: Suomi, ym.
Ääni: Dolby Atmos TrueHD 5.1
Kuva: 2,39:1
Levyjä: 1

7u

TALLENNEFORMAATIT:

dvd blu ray ultrahdlogo
kuvio kylla  kuvio kylla  kuvio kylla

Ensi-illat

Keskiviikko 27.10.

A

Perjantai 29.10.

A A

A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat