viimeinenlomadvd

THE LEISURE SEEKER
Italia, Ranska 2017

Ohjaus: Paolo Virzi
Käsikirjoitus: Paolo Virzi, Francesca Archibugi, Francesca Piccolo, Stephen Amidon
Tuotanto: Frabrizio Donvito, Marco Cohen, Benedetto Habib
Pääosissa: Helen Mirren, Donald Sutherland

1 tunti 47 minuuttia

Viimeisen loman Yhdysvalloissa saama nuiva vastaanotto on helppo ymmärtää, sillä italialaisen Paolo Virzin ohjaama ja osittain käsikirjoittama draamakomedia katsoo elämää ja varsinkin kuolemaa eurooppalaisin silmin sellaisella tavalla, joka ei keskivertoamerikkalaisiin elämänarvoihin sovellu.

82-vuotias Donald Sutherland ja 72-vuotias Helen Mirren näyttelevät periamerikkalaisia Johnia ja Ellaa, jotka lähtevät huolestuneilta lapsiltaan salaa viimeiselle yhteiselle lomalle vanhalla asuntoautollaan. Alzheimeriin sairastunut John ja syöpäsairas Ella suuntavat kohti Floridaa ja Ernest Hemingwayn asuinpaikkaa, jonka näkeminen oli kirjallisuuden professorina työskennelleen Johnin unelma. Nyt kaikki ei kuitenkaan ole enää entisellään, Johnin muisti palailee pätkittäin ja Ella puolestaan tekee vieläkin nopeampaa kuolemaa. Toisella petää pää, toisella ruumis. Enää ei ole tulevaisuutta, mitä suunnitella, ainoastaan menneisyys, jota muistella.

Virzin elokuva hyödyntää Yhdysvaltain eteläosanelokuvallisia maisemia niin kuin tie-elokuvassa kuuluukin. Sisällössäkin on nautittavaa: hieman ennalta arvattavaa ja turhankin tuttua vanhan avioparin kuvausta, mutta samanaikaisesti Virzi on päässyt kosketuksiin aitouden ja todellisen elämän kanssa. Suurin kiitos tässä kuuluu Sutherlandille ja Mirrenille, jotka yhdessä Virzin näppärän kerronnan kanssa vievät katsojan mennessään. Sutherlandin mittavan uran viimeiset vuodet eivät ole olleet kovinkaan kiitollisia vanhalle näyttelijälegendalle, mutta nyt hän tekee elämänsä hienoimpiin lukeutuvan roolisuorituksen.

4tahtea

 

LISÄMATERIAALI:

Trailereita.

 

DVD-JULKAISU:

Julkaisija: Universal Sony / Scanbox Entertainment
Tekstitys: Suomi, ym.
Ääni: Dolby Digital 5.1
Kuva: 2,39:1
Levyjä: 1

12u

TALLENNEFORMAATIT:

dvd blu ray ultrahdlogo
kuvio kylla    

Ensi-illat

Keskiviikko 27.10.

A

Perjantai 29.10.

A A

A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat