tullybd

TULLY
Yhdysvallat 2018

Ohjaus: Jason Reitman
Käsikirjoitus: Diablo Cody
Tuotanto: Jason Reitman, Diablo Cody, Charlize Theron, ym.
Pääosissa: Charlize Theron, Mackenzie Davis, Mark Duplass

1 tunti 35 minuuttia

Ohjaaja Jason Reitmanin, käsikirjoittaja Diablo Codyn ja näyttelijä Charlize Theronin ensimmäinen yhteinen elokuva Young Adult (2011) kertoi kolmekymppisestä naisesta, joka on jälleen palannut elämäänsä lähtöpisteeseen ja on muutenkin jämähtänyt nuoruusaikoihinsa. Kolmikon toinen yhteistyö Tully sen sijaan kertoo Marlosta (Theron), joka on täydellä sydämellä äiti kahdelle lapselleen ja odottaa kolmatta.

Miehensä (Ron Livingston) kanssa hyvää, mutta rutiineista koostuvaa arkea elävä nelikymppinen Marlo suostuu veljensä (Mark Duplass) ehdotukseen ja ottaa öiksi avukseen lastenhoitajan. Reilusti nuoremman Tullyn (Mackenzie Davis) tehtävänä on huolehtia vauvasta sen aikaa, kun äiti yrittää nukua. Järjestely toimiikin hyvin, Marlo ja Tully alkavat ystävystyä, mutta kaikkea unikaan ei korjaa. Vanhin poika on omalaatuisuutensa takia ongelmissa koulussa, eikä ehkä Marlon ja Tullyn suhteessakaan kaikki ole sitä, miltä näyttää.

Tunnetusti erinomaisessa kunnossa oleva Theron on vakuuttavasti maskeerattu naiseksi, joka on hiljattain synnyttänyt lapsen, mutta mistään Monsterin (2003) tasoisesta muodonmuutoksesta ei ole kyse. Theron on saanut näyteltäväkseen naisen, joka kokee varmasti jokaiselle äidille ja ylipäätään ihmisellekin tuttuja kysymyksiä siitä, minkä vuoksi täällä pallon päällä palloillaan. Itsekin perheellisenä miehenä Reitman osaa käsitellä Codyn käsikirjoitusta, joka nojaa uskottavuuteen ja aitouteen. Elokuvan lähentyessä loppua tästä uskottavuudesta kuitenkin "hieman" tingitään sellaisella lopetuksella, joka tuntuu typerältä hätäratkaisulta, jolla Tullysta on tehty kaupallisempi tuote. Marlon ja Tullyn ystävyys sekä molempien pohdinta elämästä ja ihmisistä on riittävän kiinnostavaa sellaisenaan ja ajoittain visuaalista tyylitajuaan väläyttelevän Reitmanin ohjaustaito riittää tekemään teoksesta kiinnostavan ilman tuollaista lopetustakin.

Reitman ja Cody aloittivat yhteistyönsä Junolla (2007), jossa oli tuoreutta ja ketteryyttä. Nämä ainekset puuttuvat Tullysta.

3tahtea

 

LISÄMATERIAALI:

Dokumentti elokuvan teosta.

 

BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: Universal Sony / Scanbox Entertainment
Tekstitys: Suomi, ym.
Ääni: DTS-HD MA 5.1
Kuva: 1,85:1
Levyjä: 1

12u

TALLENNEFORMAATIT:

dvd blu ray ultrahdlogo
kuvio kylla  kuvio kylla  

Ensi-illat

Keskiviikko 27.10.

A

Perjantai 29.10.

A A

A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat