themercydvd

THE MERCY
Iso-Britannia 2018

Ohjaus: James Marsh
Käsikirjoitus: Scott Z. Burns
Tuotanto: Graham Broadbent, Pete Czernin, ym.
Pääosissa: Colin Firth, Rachel Weisz, David Thewlis

1 tunti 38 minuuttia

Oscar-palkitun dokumentaristi James Marshin ensimmäinen näytelmäelokuva, Stephen Hawkingista kertova Kaiken teoria (2014) ei ole kaikkein tyypillisin hollywoodilainen romanttinen draama. Vielä vähemmän sitä on Marshin seuraava teos The Mercy, josta kuitenkin puuttuu se hohdokkuus ja kauneus, mikä teki Kaiken teoriasta hienon filmin ja hyvän menestyksen.

Scott Z. Burnsin (Medusan sinetti, Ilmiantaja!, Tartunta, Side Effects) käsikirjoittama The Mercy kertoo tositarinan viidenkymmenen vuoden takaa. Uusiseelantilainen Donald Crowhurst (Colin Firth), epäonnistunut keksijä, mutta rakastava ja rakastettu perheenisä päättää purjehtia maailman ympäri ennätysajassa ja siinä samalla osoittaa keksimänsä navigointilaitteen ylivertaisuuden. Vähäiset resurssit, yhtä vähäinen purjehduskokemus ja lopulta myös voimattomuus omien unelmien edessä tekevät Donaldin tehtävästä äärimmäisen raskaan ja vaikean.

Marsh ja Burns kuvaavat samanaikaisesti Donaldin merimatkaa ja tapahtumia kotona Uudessa-Seelannissa. Tuntua siitä, että katsoja on Donaldin kanssa yksin kaukaisella merellä tukevan maan ja ihmisten ulottumattomissa, ei missään vaiheessa synny. Muisti- ja harhakuvat, unelmat ja haaveet vievät Donaldia koko ajan takaisin kotiin.

Käsikirjoituksessa on siis omat ongelmansa, mutta myös Marshin ihmiskuvauksessa. Colin Firth Crowhurstina, Rachel Weisz tämän vaimona ja David Thewlis Crowhurstin lehdistöagenttina ovat kaikki loistavia näyttelijöitä ja nostavat läsnäolollaan tämänkin filmin tasoa. Kuitenkin eritoten Weisz ja Thewlis ovat liian hyviä näihin yksiulotteisiin rooleihin. Muutama vähän värikkäämpi kohtaus ei kuitenkaan tee Weiszin kotivaimon roolia sen kiitollisemmaksi tehtäväksi taitavalle näyttelijälle.

Marshilla on silmää kauneudelle niin visuaalisen toteutuksen kuin sisällönkin osalta. Tällä kertaa sisällön kauneus on sen karuudessa ja epätoivossa. Crowhurstin tuskaan jokainen itseensä ja saavutuksiinsa pettynyt ihminen varmasti osaa samastua, vaikkei välttämättä haluaisikaan.

3tahtea

 

LISÄMATERIAALI:

Ei lisämateriaalia.

 

DVD-JULKAISU:

Julkaisija: SF Studios
Tekstitys: Suomi, ym.
Ääni: Dolby Digital 5.1
Kuva: 2,39:1
Levyjä: 1

12u

Pehmeä kuva.

TALLENNEFORMAATIT:

dvd blu ray ultrahdlogo
kuvio kylla    

Ensi-illat

Perjantai 22.10.

A A

A A

A A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat